Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Tipy

Při pečení jsem se dostala k několika málo záhadám, u kterých jsem se, protože jsem totální začátečnice, trošku zasekla. Nicméně drobný výzkum na Internetu (díky bohu za Google) a pár pokusů to obvykle spravilo. Co šlo, to jsem si sama doma i vyzkoušela, takže to není jen načtené z netu. Třeba vám něco z toho taky pomůže z nějakého toho záseku.:)

Jak velká vejce používat, M nebo L?

Jak velká vejce používat, M nebo L?

Autor: Lucka D./sobota 10. srpna 2013/Kategorie: Tipy

Hodnocení článku:
3.7

Jakou velikost vajec mají v receptech na mysli?

Nevím, jak moc jste studovali časopis, ale na poslední straně (vnitřní strana zadní obálky) píšou, že v receptech se mají používat velká vejce. Přeložila jsem si to jako vejce velikosti L - large. Při brouzdání na netu jsem se dočetla, že v oficiálních receptech (a to rozhodně ne jen v Pečených dobrotách) se skutečně počítá s vejci velikosti L.

Vyplatí se kupovat vejce velikosti L?

Při své příští návštěvě obchodu jsem se nestačila divit, jak drahá L-vejce jsou a navíc se dala koupit jen v balení po 6ks (teď už je sem tam mají i po 10ks). Pro prvních pár receptů, které jsem dělala, jsem si je koupila, ale pak mi začalo vrtat hlavou, jestli se to vůbec vyplatí. A v prosinci, kdy jsem pekla na Vánoce a na Silvestra a spotřeba vajec byla fakt vysoká, jsem se rozhodla tenhle oříšek rozlousknout.

Na řešení jsem šla jednoduchou trojčlenkou. Jedno L-vejce stojí 3,69,--. Jedno M-vejce seženete i za 2,33,--. Jednoduchým podílem 3,69/2,33 se dostanete k tomu, že L-vejce je 1,6x dražší než M-vejce

Tak a teď už jen zjistit, jestli jsou taky L-vejce i 1,6x větší než M-vejce, aby se je vyplatilo kupovat.

Našla jsem skvělý odkaz na drůbežárnu Příbor, kde je vysvětleno značení vajec a hlavně jejich váha. 

Označení vajec Váha
S - malá do 53g
M - střední 53-63g
L - velká 63-73g
XL - extra velká nad 73g

Pokud vezmu to nejlehčí M-vejce mající 53g a vynásobím ho číslem 1,6 dostanu se na 84,8g. Ale L-vejce má max 73g. Co to znamená? L-vejce se prostě nevyplatí. Zjišťovala jsem i jestli L-vejce nejsou nějak kvalitativně lepší, ale nejsou. Jen jsou prostě větší a s vysokou pravděpodobností je snesla starší slepice. Mladší slepice = menší vajíčka.

Obsah žloutku a bílku ve vajíčkách

Na stránkách drůbežárny taky psali: "Pouze poměr žloutek a bílek se liší. Obsah žloutku je ve všech vejcích přibližně stejný, ale s velikostí se zvyšuje obsah bílku."

Protože jsem holka zvědavá, tak jsem si hned koupila vejce velikosti M (L jsem měla ještě doma a ostatní velikosti v obchodě neměli). Při velkém silvestrovském pečení, jsem pak ověřovala hmotnostní třídy a zjišťovala poměr žloutku a bílku, který drůbežárna sobecky zatajila.

Označení vajec Váha
Naměřená váha
(vč. skořápky)
Žloutek  Bílek  Skořápka 
S - malá do 53g - -  -
M - střední 53-63g  57g
15g 
(26%)
34g 
(60%)
8g
(14%)
L - velká 63-73g  65g 19g
(29%)
38g
(58%)
 8g
(12%)
XL - extra velká nad 73g -

S hmotností vajíček nelhali, naměřené hodnoty sedí naprosto přesně. Rozhodně mi ale nesedí tvrzení ohledně poměru žloutku a bílku, žádný dramatický nárůst bílku se nekonal a žloutek taky není pořád stejně velký. Tak jsem hledala po netu dál a našla jsem (dokonce ve vícero zdrojích), že poměr žloutku a bílku je cca 1:2, což tak odpovídá i mému měření. Překvapila mě ale skořápka, která vážila stejně, jak u L, tak u M vajec.

V jakém poměru nahrazovat M a L vejce?

A jaký je tedy poměr při přepočítávání vajec? Jednou jsou pro výpočet použila prostřední hodnoty daných intervalů (mediány), jednou mnou změřená vejce se skořápkou a jednou bez skořápky. Vyšlo to 5,8 pro mediány, 7 pro výpočet se skořápkou a 6,2 pro výpočet bez skořápky. Suma sumárum jsem došla k názoru, že na každých 6 vajec v receptu (L-vajec) budete potřebovat jedno M-vejce navíc. 

Tak a teď jak se změní poměr přepočítávání, pokud nebudou potřeba celá vejce, ale jen bílky nebo žloutky. Tady můžu vycházet pouze z mnou naměřených hodnot, takže tohle nemusí být tak objektivní. 

U žloutků mi to vyšlo na 4 žloutky jeden navíc, u bílků na 8,5.

Suma sumárum

  1. V receptech počítají s vejci velikosti L.
  2. Vejce L ale nekupujte, jsou zbytečně drahá, nevyplatí se.
  3. Rozdíl ve velikosti vajec budete muset vykompenzovat, viz níže uvedená tabulka. Já osobně vejce přidávám, už od polovičního množství, tj. na 3 vejce přidávám další půlku.
Označení vajec Celá vejce
Žloutky
Bílky 
L - velká
(ks v receptu)
6  4
8,5
M - střední
(přepočtené ks)
7  5 9,5
  1. Přidávání půlky celého vejce - vejce rozklepněte, rozšlehejte a odvažte polovinu.
 

Počet zobrazení (11012)/Komentáře (0)

Tagy: vejce

Please login or register to post comments.