Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Tipy

Při pečení jsem se dostala k několika málo záhadám, u kterých jsem se, protože jsem totální začátečnice, trošku zasekla. Nicméně drobný výzkum na Internetu (díky bohu za Google) a pár pokusů to obvykle spravilo. Co šlo, to jsem si sama doma i vyzkoušela, takže to není jen načtené z netu. Třeba vám něco z toho taky pomůže z nějakého toho záseku.:)

Citróny, citróny a zase citróny

Citróny, citróny a zase citróny

Autor: Lucka D./neděle 3. března 2013/Kategorie: Tipy

Hodnocení článku:
3.8

U několika receptů jsem narazila na použití citrónu a musím přiznat, že obvykle mi výsledek přišel malinko kyselejší, než bych si představovala. Pustila jsem se tedy do hledání, jak velký má být "normální" citrón.

Jinak, až budete vybírat citróny, tak pěkný citrón má pokud možno hladkou kůru, sytě žlutou barvu a měl by být vzhledem ke své velikosti relativně těžký.

Jak velký má být citrón?

Na Internetu jsem se dostala k informaci, že průměrný citrón by měl mít zhruba velikost slepičího vejce, tj. cca 6cm. Citróny, které jsem používala já měly velikost 9,5cm. A já si říkala, že si ze svého dětství pamatuju ty citróny o dost menší! 

Chvíli mi trvalo, než jsem v obchodu našla 6,5cm velký citrón, který měl pěknou tvrdou kůru. Z nějakého důvodu všechny ty "normální" velikosti měli kůru spíš takovou gumovou. Každopádně našla jsem, takže jsem mohla všechny níže uvedená moudra načtená z netu i ověřit.

Kolik šťávy je v jednom citrónu?

Vymačkaný citrón

Jednou jsem udělala citrónový koláč, který byl tak kyselý, že se mi po zakousnutí do něj "vcucnul" celý obličej. Tak mě začalo zajímat, kolik šťávy z takového průměrného citrónu asi vymačkám. Zase jsem hledala na netu a dostala jsem se k informaci, že cca 2-3 polévkové lžíce, tj. cca 30-45ml. Nekecají, z mého průměrného citrónu jsem dostala přesně 41ml.

U onoho osudného citrónového koláče jsem ze 3 citrónů vymačkala 200ml šťávy, a to jsem ten poslední ždímala fakt jenom lehce. Jednoduchým přepočtem dojdete k tomu, že jsem použila tolik šťávy jako z 5 průměrných citrónů. Žádný div, že se ten koláč nedal jíst, a vlastně se i špatně pekl, náplň byla hrozně řídká a trvalo dlouho, než alespoň trochu ztuhla.

Hloubavější z vás asi dojdou k názoru, že kyselost citrónové šťávy taky může mít vliv na výslednou chuť. Může, ale popravdě tady mi uniká, jak bych to doma měřila. I kdybych si koupila lakmusové papírky, tak dost pochybuju, že by měly natolik přesnou rozlišovací schopnost. Takže tenhle problém odbudu tím, že si přeci každý může svojí porci docukrovat. Ale povedlo se mi vyčíst, že pokud má na sobě citrón zelené tečky nebo šmouhy, měl by být kyselejší. Jinak jen pro info citrón obsahuje 5% - 6% kyselinu citrónovou. 

A pár rad k mačkání citrónu:

  • z citrónů pokojové teploty dostanete víc šťávy než z těch z lednice,
  • když citrón trochu poválíte dlaní po kuchyňské desce, dostanete z něj víc šťávy,
  • pokud potřebujete jen pár kapek citronové šťávy, udělejte do citrónu díru párátkem; vymačkejte, co potřebujete, dírku zase ucpěte párátkem a dejte citrón do lednice (tohle mám vyčtené, ale nikoliv vyzkoušené),
  • pokud potřebujete kůru i šťávu, napřed získejte kůru a teprve potom mačkejte šťávu.

Kůra

Ostrouhaný citrónU úplně prvního pečení s citrónovou kůrou jsem dumala, co vlastně všechno je ještě kůra. Protože jsem to samozřejmě chtěla mít dobrý, tak jsem nastrouhala, jak tu žlutou část, tak co nejvíce i té bílé části pod ní. Chyba. Kůra je jen to žluté, tahle část taky obsahuje aromatické oleje. To bílé pod tím (asi šlupka) nestrouhejte, chuťově je to pořád citrón, ale s takovým divným hořkým ocasem. Takže přestaňte strouhat, jakmile z citrónu ostrouháte žlutou "barvu" a snažte se nestrouhat tu bílou šlupku. K tomuhle závěru jsem došla, až tak po 3-4 pečeních, takže na webu určitě uvidíte recepty, kde jsem hrdě vyfotila špatně nastrouhanou citrónovou kůru.

Z jednoho průměrného citrónu dostanete 1 polévkovou lžíci citrónové kůry. Z toho mého průměrného citrónku jsem dostala celou lžíci kůry, ale jakmile jsem si upěchovala, tak toho bylo spíš tak na 3/4 lžíce, váhově 7g.

Kromě strouhání kůry můžete dělat taky proužky kůry. Nejlíp to jde tzv. zesterem, je to takové speciální škrabátko na kůru. Neumím to moc popsat, ale prohlídnout si to můžete třeba tady, je tam dokonce i video s použitím.

Zajímavosti

Vzhledem k tomu, že mám o citrónech docela načteno, tak uvádím i pár zajímavostí, které mě při mých internetových citrónových toulkách zaujaly.

  • Ženy na dvoře Ludvíka XIV. si citrónem potíraly rty, aby je měly pěkně rudé (taková přírodní rtěnka).
  • S pádem Římského císařství padla i znalost citrónů v Evropě. Citróny zmizely až do 8. - 9. století, kdy je Mauři znovu začali pěstovat ve Španělsku a na Sicílii.
  • Potírání nehtů kouskem citrónu pomáhá při záděrách, lámání nehtů a bílých skvrnách na nehtech, což většinou svědčí o nedostatku zinku a vápníku v organismu.
  • Citróny obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny.
  • Přírodní dezinfekční prostředek při řezných a jiných ranách.
  • A skutečně se píše citrón a ne citron (taky to na tomhle webu párkrát najdete špatně, jsem líná to zpětně opravovat:)), našla jsem si to ve slovníku spisovné češtiny.

Počet zobrazení (4966)/Komentáře (0)

Tagy:

Please login or register to post comments.