Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Řezy Battenberg

Řezy Battenberg

Autor: Lucka D./pondělí 15. července 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
17

Na pohled úžasné řezy připomínající punčový dort. K mému překvapení ale rum nebyl součástí receptu. Tentokrát jsem tedy nebyla tak poslušná a recept jsem změnila. Do růžové části těsta jsem přidala navíc rumovou esenci.

Ingredience

Drobně mě zarazil požadavek na mletou rýži. Je to normální rýžová mouka, není to rýžová mouka? Nakonec jsem se rozhodla, že je. Shodou okolností jsem ji měla doma, ale jinak bych pro ni musela do obchodu se zdravou výživou, v klasických potravinách jsem ji neviděla.

Zbytek by měl jít sehnat naprosto běžně snad všude. Jen upozorním na meruňkovou marmeládu. Nekupujte si žádnou drahou se zdravými kousky ovoce:) Budete potřebovat krásnou hladkou a lepivou hmotu. Já se u jiného receptu už takhle spálila. V marmeládě byly snad skoro celé meruňky, takže jsem ji musela rozmixovat a tím se naředila natolik, že už skoro nelepila. Takže ušetřte penízky a kupte něco levnějšího.

Do růžové části jsem přidala navíc rumovou esenci, abych řezy chuťově přiblížila punčovému dortu. Rum kupodivu nebyl z řezů cítit tolik, jak jsem čekala, ale možná to bylo spíš ku prospěchu. S marcipánem by se to tlouklo.

Těsto

Alobal

První odstavec se kupodivu nebude týkat hned těsta, ale alobalu. Alobal jsem přeložila napůl a samozřejmě špatně, takže dámy (a pánové) překládat podél, nikoliv napříč.:) Taky nikdy nebudete potřebovat víc než 41cm, tak ho netrhejte metrový jako já.

Až budete přemýšlet, jak to udělat, abyste rozdělili formu co nejpřesněji napůl, tak doporučuji použít pravítko/metr. Forma má cca 20,5cm. Od hrany alobalu jsem odměřila 10,2cm a v tom místě alobal přeložila. Přitiskla jsem alobal do rohu formy, zlom byl potom uprostřed hrany formy, další záhyby už jsem udělala přímo ve formě. Přebytečný alobal jsem odstřihla.

Těsto a pečení

Než začnete šlehat máslo s cukrem, zvažte si prázdnou mísu. Až budete přendávat půlku hotového těsta do jiné mísy na obarvení, bude se Vám znalost váhy prázdné mísy hodit.

Samotná příprava těsta byla opravdu jednoduchá. Během přidávání vajec jsem se sice lekla, že se mi těsto srazilo, ale jakmile jsem přidala i zbylé ingredience, bylo zase hladké.

Takže zdárně jsem se domíchala do fáze těsně před přidáním barev. A teď nastal ten okamžik "přendejte polovinu těsta do druhé mísy". Já si mísu předem nezvážila, takže jsem to musela kapku obejít. Dala jsem druhou mísu na váhu, vynulovala hodnoty a přendala do mísy úplně všechno těsto. Zvážila jsem jeho hmotnost a pak jsem do původní mísy vracela po lžících těsto tak dlouho, dokud mi ho v druhé míse nezbyla jen půlka.

Růžovou část jsem barvila asi na 4x, než jsem byla spokojená s odstínem. Hrozně jsem se bála, že to přebarvím, tak jsem barvivo přidávala opravdu jen pomocí párátka.

Ani přendání těsta do formy nebyl takový horor, jak jsem myslela. Alobal se mi uprostřed prohnul jen trochu.

Pečení byla sranda. Šťastně jsem na 35 minut zapomněla na řezy a přečetla kus knížky. Po těch 35 minutách jsem si nebyla jistá, jestli už korpus je nebo ne. Vyřešila jsem to pomocí špejle a dvou bodnutí doprostřed korpusů. Špejle byla čistá = korpusy byly hotové.

Kompletování

Růžový korpus se mi trochu přichytil ke dnu formy, plus jsem mu při manipulaci urazila roh. Ale ten se naštěstí dal přilepit zpátky marmeládou.

I přes pečlivost měření byly odřezky na můj vkus příliš velké. Mám pocit, že jsem odřezala snad 1/3 výsledného korpusu, než jsem ho trochu zarovnala. A i tak se nedá hladkost jednotlivých špalíčků s fotkou v časopisu srovnat. 

Rozehřátou marmeládou jsem slepila jednotlivé díly k sobě. 

Marcipán se mi nepodařilo vyválet tak na tenko, jak jsem si původně myslela. Ale i přesto ho nebylo 350g potřeba, úplně stačí 300g. Trochu problém jsem měla s balením. Marcipán jsem si nevyměřila, takže jsem přehnula 2 části přes sebe a vůbec to nevypadalo hezky. Naštěstí se to dalo schovat dospodu. Při balení jsem používala hladítko, abych marcipán co nejvíce namáčkla na korpusy a dostala pryč všechen vzduch.

Ještě jsem začistila konce, aby řezy vypadaly pěkně ze všech stran a bylo hotovo.

Ortel

Přítel byl naprosto nadšený a zdlábnul sám skoro celé řezy. Určitě je budu opakovat, měly opravdu úspěch. Jen je příště budu dělat na dvakrát a pro každou barvu použiju celou formu, nikoliv jen půlku. Bylo toho hrozně málo, nakrojila jsem z toho takových 8 kousků a ty zmizely rychlostí blesku.

Počet zobrazení (4608)/Komentáře (0)

Tagy:

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář