Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Štola

Štola

Autor: Lucka D./neděle 7. dubna 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
2

Štolu jsem poprvé jedla od své bývalé skoro tchýně a hned jsem si ji zamilovala. Štolu, ne tchýni:) Když jsem po letech narazila na recept, byla jsem nadšená a chtěla jsem ji zkusit. Na pokus došlo asi dva dny po neúspěchu s panforte a jak jsem byla z téhle nepovedené dobrůtky ještě naštvaná, tak jsem receptu na štolu držela jen v hrubých rysech.

Ingredience

Ingredience jsou všude běžně dostupné. Jediné, co by mohlo dělat problém, je marcipán a ten naštěstí není povinný. Já jsem ho taky nedávala. Druhy sušeného ovoce jsou plně na vás, já použila hrozinky a kandovanou citrusovou kůru.

Těsto a pečení

Mléko jsem ohřála, aby bylo jen vlažné, cca 27°C. Vmíchala jsem do něj droždí a trošku cukru a nechala cca 10 minut vzejít na topení. Kvásek měl krásnou čepici, takže jsem ho mohla bez obav použít. Podle návodu jsem kvásek promíchala s ostatními surovinami, kromě ovoce, v míse. Výslednou směs jsem vyklopila na vál, přidala ovoce a vyválela hladké těsto. Těsto jsem dala do mísy a nechala cca 2 hodiny kynout

Trošku mě znejistěl příkaz "těsto vybouchejte". Chvilku jsem hledala na netu, co to znamená, ale bez úspěchu. Nakonec jsem příkaz provedla doslova a párkrát jsem těstem pořádně praštila o vál.

Taky jsem nevěděla, jak těsto vytvarovat. Tchýně z něj dělala v podstatě vánočku. Já neměla moc náladu plést, tak jsem z těsta odebrala cca 1/3 na vrchní patro. Ze zbylých 2/3 jsem udělala takový cca obdélník, z té 1/3 jsem vyválela váleček a na obdélník jsem ho jenom položila.

Pečení mi tentokrát trvalo déle, než avizovali, pekla jsem skoro celou hodinu.

Zdobení

Jakmile štola vychladla, tak jsem jí potřela rozpuštěným máslem a posypala moučkovým cukrem. Nevím, čím to bylo, ale ten pomazaný okraj mi nechutnal, měl takový divný chuťový ocas. Možná to máslo už bylo v lednici otevřené trochu déle než mělo.

Ortel

Nechci tvrdit, že mě moje štola vysloveně nadchla, ale vzhledem k tomu, že vím, jak dobrá může být, tak je to čistě o zkoušení a pilování receptu a postupu. A taky sázím na to, že příště nechám těsto kynout ve své domácí pekárně, kde nakyne určitě víc a štola bude vláčnější (ta moje byla dost hutná).

Počet zobrazení (3774)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Štola"

8
0

Denis Binda

10.04.2013 12:36

To by se dalo péct i v té forme z 3. vydání. Je to hezký.

:D


0
0

Lucka D.

10.04.2013 17:05

Taky jsem nad tím přemýšlela, ale když jsem v ní pekla naposledy, tak se forma nějak roztáhla podle těsta a výsledek měl dost podivný tvar.:( Tak jsem to uplácala ručně:)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář