Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Brazo de Gitano

Brazo de Gitano

Autor: Lucka D./čtvrtek 14. března 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
10

Roládu jsem v životě nedělala a kombinace čokolády a šlehačky je prostě neodolatelná. Navíc mě hrozně lákalo, že v receptu není žádná mouka.

Ingredience

Cukr, čokoláda, vejce, šlehačka a možná rum (v mém případě rumové aroma) - běžně dostupné naprosto kdekoliv. 

Těsto a pečení

Kromě toho, že je těsto kapku náročné na nádobí - hrnec a miska na rozpuštění čokolády, další mísa na bílky a další mísa na žloutky a cukr, tak jeho smíchání je naprosto bez problémů. Čokoláda se mi skoro nevešla do rozehřívací misky, musela jsem nechat rozpustit kus a pak tam přidat zbývající kostičky.

Moc mi nešlo roztírání těsta na plechu úplně dohladka, ale naštěstí se při pečení nijak extrémně nezvedlo ani nezvlnilo.

Jakmile se těsto upeklo, po píchnutí doprostřed zůstala špejle čistá, tak jsem přesně podle návodu vytáhla plech z trouby, zakryla vlhkou utěrkou a nechala jsem přes noc vychladnout. Tady už mi přišlo divné, jak to ráno budu motat. Utěrka za chvíli musí uschnout a když to vychladne, tak vzhledem k tomu, že tam není mouka, tak bude korpus celkem křehký. Ale pak jsem to hodila za hlavu s tím, že u prvního pokusu věřím receptu.

Ráno jsem udělala šlehačku, doporučuju do ní dát i nějaký ztužovač (já používám smetafix), ať je co nejtužší. Vyklepla jsem korpus na pocukrovaný papír a sloupla jsem z něj papír, na kterém se pekl. Ořezávat jsem nemusela nic, přišlo mi to docela rovné a navíc většina okrajů bude smotaná a schovaná.

Korpus jsem potřela šlehačkou a plna entuziasmu začala rolovat. Křup, křup a ještě jednou křup. Jo, kolečko se polámalo a rozhodně ne jen jednou. Ruka (roláda) vypadala docela polámaně. Popravdě už nemělo smysl snažit se vylepšit vzhled nějakými ozdobnými hoblinkami, tak jsem roládu jen šupla do lednice vychladit.

Protože mi to nedalo, tak jsem se vydala na net hledat, jak dělají brazo de gitano jinde. A no, úplně stejně, jen s tím rozdílem, že korpus motají nenaplněný a ještě teplý, dokud je vláčný a měkký. Nechají ho zamotaný vychladnout a on pak už drží tvar. Plnění/mazání je pak trošku obtížnější, ale zase roláda vypadá jako roláda.

Ortel

Chce to zapracovat na motání, ale chuťově byla roláda opravdu výborná a zmizela během dvou dní, čemuž jsem teda skoro nemohla uvěřit. Ještě, že moji strávníci dávají přednost chuti a vzhled je až tolik nezajímá.:)

Počet zobrazení (2903)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář