Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Středomořské tartaletky

Středomořské tartaletky

Autor: Lucka D./středa 13. února 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
1

Na začátek se chvilku zarazím u názvu tartaletky. Během svého předchozího pečení jsem nabyla dojmu, že tartaletky jsou malé koláčky z křehkého těsta, které vypadají jako pie, ale bez té krusty. Tart je velký koláč, tartlet (odtud slovo tartaletka) malý koláč. Náplň může být sladká i slaná a tvary jsou různé - obdélník, list, ovál, kolečko atp. podle toho, jaké máte formičky.

Trošku mě v tomto případě zarazilo listové těsto místo křehkého a taky to, že se nepoužívají formičky. Uznávám, že udělat obdélník bez formičky zas takový problém není, ale ta náplň tam prostě nemůže být v takovém objemu jako když si těsto namačkám do formičky a zaleju/vysypu náplní. Každopádně na Internetu najdete pod tagem "tartlet" jak ty klasické košíčky (ala lososové tartaletky), tak obdélníky z listového těsta (ala tyhle středomořské tartaletky). Po dlouhém zkoumání jsem došla k názoru, že název "tartaletka" bude něco jako "jednohubka". Je to spíš popis velikosti než čehokoliv jiného. Náplň, tvar i použité těsto je na Vás, důležité je, aby to bylo malé.

Ingredience

Se surovinami jsem měla trošku smůlu. Bylinky za okny nepěstuju, ale koupit čerstvou bazalku většinou problém nebývá. Tentokrát ano. V obchodě měli jednu jedinou rostlinku a popravdě i moje sušená bazalka v kořence vypadala čerstvěji než ta chudák bylinka.

A druhý zádrhel byly ančovičky. Celý rok kolem nich v obchodě chodím s nosem nahoru, protože je moc nemusím. Jednou je chci koupit a v celém regálu s ančovičkami je cedulka "Omlouváme se, zboží je dočasně vyprodáno od 8.2.2013". Fakt smůla.

Tak jsem přemýšlela, jaké použít jiné středomořské suroviny a vzala jsem nakládané kalamáry (byly dokonce levnější než ančovičky) a místo bazalky jsem koupila bazalkové pesto. Kalamáry a salám si dohromady nějak neumím chuťově představit, takže salám jsem vynechala úplně.

Suma sumárum, do náplně jsem dala:

  • nakládané kalamáry
  • bazalkové pesto
  • černé olivy
  • cherry rajčata
Rajčata jsem nakrájela na čtvrtinky, olivy na půlky, kalamáry byly rozkrájené už od výrobce, stačilo pouze slít olej. 

Pekla jsem z poloviční dávky (250g těsta) a vyšlo to na 8 tartaletek.

Postup

Vyválet koupené těsto a oříznout je na obdélníky šlo snadno. Oříznuté zbytky jsem znovu vyválela a zase udělala další obdélníčky a z posledních zbytků těsta jsem ten obdélník tak nějak vytvarovala ručně. Tohle bylo asi jediné pečení, ze kterého jsem opravdu nevyhodila ani gram těsta, spotřebovala jsem všechno. 

Tartaletky jsem nedávala na plech potřený olejem, ale na pečící papír. Listové těsto je samo o sobě tučné až až, nemá smysl ještě péct na oleji (tuhle zkušenost jsem udělala při pečení sýrových tyčinek).

Na obdélníčkách jsem si naznačila (pozor neproříznout těsto úplně) zářezy asi 1 cm od okraje. Zatímco k řezání těsta na obdélníky jsem použila rádlo, tak na zářezy jsem použila malý, ale fakt ostrý nůž.

Střed tartaletek jsem pomazala bazalkovým pestem, doprostřed dala hromádku kalamár a podle velikosti tartaletek jsem buď dávala do protilehlých rohů rajčata a olivy nebo do rohů rajčata a do středů stran olivy. Všimli jste si někdy, že když dozobete zbytky po zdobení, tak v ten moment, kdy máte poslední kousek nenávratně v ústech, tak si všimnete, že jste někam zapomněli ten kousek dát? 

Pepř i olej jsem vynechala, bazalkové pesto je mastné i kořeněné dost. Skoro jsem zapomněla potřít okraje rozšlehaným vajíčkem, ale těsně před tím, než jsem hodila plech do trouby jsem si vzpomněla.

Pekla jsem 25 minut jednu várku. Při pečení se těsto dost nafouklo a ani se neudělaly tak pěkné okraje, jaké mají tartaletky na fotce v časopise. Nelekejte se toho, je to normální. Jakmile tartaletky vystydnou, tak kapku klesnou a střed s náplní klesne víc než okraje.

Ortel

Rozhodně je nejezte teplé, jsou hrozně tučné, to to listové těsto. Já měla skoro pocit, že ten tuk žvýkáním doslova lisuju. U vlažných už to bylo lepší, ale na mě pořád moc tučné. Dobré byly až studené, ale i tak musím přiznat, že tartaletky z křehkého těsta mám mnohem radši. I když bych si skoro tipla, že ty z listového těsta budou víc chutnat pánské části jedlíků, alespoň u nás doma to tak bylo.

Počet zobrazení (6080)/Komentáře (1)

1 komentář(e) ke článku "Středomořské tartaletky"

10
0

denisko

14.02.2013 12:46

Tak ty vypadají božsky!

Normálně jsem se měl chuť zakousnout do obrazovky. :)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář