Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Focaccia podle Ridiho

Focaccia podle Ridiho

Autor: Lucka D./sobota 26. ledna 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení

Ve srovnání s focacciou z dobrůtek je těsto kypřejší, trochu jako těsto na knedlíky, asi to bude tím chybějícím olejem ve směsi.

Recept

  • 250g hladké mouky
  • 2dcl vlažné vody
  • 1/4 droždí v kostce nebo 3/4 lžičky droždí sušeného
  • hrubozrnná sůl dle chuti
  • olivový olej extra virgin na pokapání

Těsto

Opět všechnu práci i kynutí obstarala pekárna. Já jen smíchala v pekárně vlažnou vodu (jestli jste někdy přemýšleli, jak teplá voda je vlastně vlažná, tak ta moje měla 29°C) a sušené droždí. Pak jsem přidala mouku, zmáčkla knoflík a za 90 minut jsem vyndala krásné těsto.

Na válení nepotřebujete váleček a vlastně bych Vám ho ani nedoporučovala, těsto je elastické a lepivé. Stačí vál trochu posypat moukou a pak těsto jen vytvarovat rukama. Mě to šlo nejlíp tak, že jsem ho chytla za okraj, chvíli držela ve vzduchu a ono se vlastní vahou natáhlo do požadovaného směru. Chvíli jsem přemýšlela, že s ním zkusím i točit jako to dělají pizzaři, ale nakonec jsem k tomu nenašla odvahu.:)

Jakmile jsem měla placky, tak jsem je hustě posypala solí (v těsně žádná není, takže nešetřete) a pokapala olejem. Pak jsem prsty těsto shora pomačkávala, vmáčkla jsem tak dovnitř sůl i olej a vytvořila ony pro focacciu typické ďůlky. Trochu si myslím, že jsem u pomačkávání nemusela být tak razantní, příště zkusím trochu ubrat a uvidím, jestli bude výsledek kypřejší.

Pečení

Ridi doporučuje péct focacciu cca 12 minut, dokud nezačne zlátnout, při co nejvyšší teplotě - 200-250°C. Moje trouba umí, 200, 225 a 250 a zvolila jsem zlatou střední cestu. Při 225°C jsem pekla přesně 13 minut.

Ortel

Opravdu moc dobré, jako pečivo k obloženému talíři naprosto nepřekonatelné a já to mám ráda i samotné. Jen je lepší focacciu konzumovat ještě ten den, co se upeče. Druhý den už je trochu gumová.

Počet zobrazení (2614)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář