Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Sýrové tyčinky

Sýrové tyčinky

Autor: Lucka D./neděle 6. ledna 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
1.0
Recept z čísla
2

Ze sladkého pečení už jsem byla v tomhle vánočním čase kapku unavená a když jsem přemýšlela, co uzobávat na Silvestra, napadlo mě vyměnit tradiční brambůrky, chlebíčky a jednohubky za slané dobrůtky z časopisu. Jak jsem tak listovala jednotlivými čísly, padl mi zrak na sýrové tyčinky. Trošku mě v nich překvapila ta hořčice, bála jsem se, že přebije chuť čedaru a měla jsem pravdu. Buď nedávejte hořčici nebo jí dejte méně a o to více sýru.

Ingredience

Trošku problém byl listové těsto. Jít ho kupovat den před Silvestrem nebyl moc dobrý nápad, jeden obchod beznadějně vyprodaný, druhý taky a vyšší číslovky už jsem raději nezkoušela. Takže nezbylo nic jiného, než ho zkusit udělat sama podle receptu a nakonec jsem byla překvapená, jak to bylo jednoduché, i když poněkud časově náročné. 

Jak už jsem psala výše, čedaru byla fakt škoda, stačil by i úplně obyčejný eidam. Přeci jen je na časopisu poznat, že je původem z Anglie a ingredience tomu odpovídají.

Hrubozrnná hořčice se dala bez problémů sehnat v Tescu, ale těžko říct, zda je běžně dostupná i v malých městech, spíš bych řekla, že ne.

Těsto

Mouku se solí jsem prosela do mísy a dala chladit do lednice, stejně tak jsem tam strčila požadovaných 150ml studené vody. Máslo už v lednici bylo, takže to tam stačilo nechat. 

Cca po 30 minutách jsem vše vytáhla, máslo rozkrájela na malé kousky, přidala ho k mouce, vše jsem zalila chlazenou vodou a chopila se dvou připravených příborových nožů a tak nějak míchala a sekala tak dlouho, dokud nevzniklo něco jako drobenka, a pak ještě chvíli, než se těsto už opravdu nezačalo spojovat do jednoho celku. Z těsta jsem vytvořila kouli, jen jsem nevěděla, jestli mají být ty kousky másla do těsta hladce zapracovány nebo jestli můžou zůstat viditelné, z fotografie v časopisu to nebylo vůbec poznat. Nakonec jsem se rozhodla máslo spíše hladce zapracovat. Tak jsem hnětla a hnětla, ale po deseti minutách tam pořád byly kousky másla vidět a mě to přestalo bavit. Asi tak 2 hodiny poté dávali v televizi pořad, kde Iveta Fabešová přesně tohle těsto dělala a ty kousky másla se tam prý mají nechat. A pak prý, že se lenost nevyplácí!:) 

Válení a překládání těsta byla zábava, ale těch 20 minut v lednici mezi jednotlivými váleními byla docela otrava. Moc málo času, abych začala dělat něco jiného a už dost dlouho na to, aby mi to začalo jako pauza vadit.

Vyválela jsem vždy obdélník, přehnula jsem jednu třetinu směrem do středu a druhou taky. Výsledek vypadal trochu jako když skládáte papír do té klasické poštovní podlouhlé obálky. Pak jsem válečkem přitlačila švy a těsto otočila o 90°, šev už jsem neměla vertikálně, ale horizontálně. A pak zase od začátku. Těsto jsem překládala vždy třikrát a ne jednou, tak nějak jsem si říkala, víc překladů = výraznější lístkování. Taky se mi moc nedařily ostré rohy, ale obdélník to byl. V receptu píší, že se má těsto vyvalovat jen směrem od sebe, ale směr k sobě šel taky naprosto v pohodě a těsto se nelepilo, jen to chtělo mít pomoučený vál.

Každopádně těsto nakonec po upečení lístkovalo, tak asi všechny ty moje chyby nebyly tak hrozné.

Tyčinky

Samotné tyčinky jsou hrozně jednoduché. Vyválíte těsto na obdélník (pokud vyrábíte i těsto, tak v tom touhle dobou už v tom máte docela praxi), na jednu půlku dáte skoro celý nastrouhaný čedar, na druhou půlku hořčici. Přehnete půlky přes sebe a zase rozválíte. Po chvíli uvažování, kterou půlku přehýbat, jsem došla k názoru, že tu, ze které se tím pohybem nic nesesype, tzn. tu s hořčicí. Sýru je tam docela hodně, doporučuji to strouhat pomocí robota, ručně je to zbytečná námaha.

Tyčinky jsem nařezávala silikonovým rádlem, ne vždy to bylo požadovaných 2,5 cm, ale v tom je krása ruční práce, ne? Dávejte si pozor, jak je uděláte dlouhé, nějak to musíte optimalizovat, aby se Vám pěkně vešly na plech. Já je nechala na prvním plechu dlouhé a u druhého už jsem je půlila, líp se tam naskládaly a já nemusela vytahovat třetí plech.

Ten plech olejem nemažte, tyčinky jsou už tak tučné ažaž a mastná spodní strana už je zbytečná (za studena to není tak poznat, ale tyčinky zatepla byly ze spodu fakt hnusné). Navíc se tyčinky k plechu nijak nepřilepily, takže příště je zkusím péct normálně na pečícím papíře.

Stáčení tyčinek chtělo trochu praxe, ale tak u páté už to jde samo. Tyčinky jsem dala na 30 minut do lednice a pak hned do trouby na 25 minut.

A nakonec servírování, ty dlouhé tyčinky jsem musela dát do půllitru, z whiskovky padaly a vysoká úzká sklenice byla opravdu příliš úzká, potřebovala bych tak čtyři. No a krátké tyčinky jsem dala do whiskovky.

Ortel

Zvědavě jsem je ochutnala ještě za tepla a byla jsem docela zhrozená, fakt to bylo nechutně mastné. Ale jak vystydly, tak byly dobré. Na mě teda pořád dost mastné, ale to se dá příště upravit použitím méně tučného sýra nebo bych mohla sýr úplně vynechat a udělat jen sůl/kmín nebo jen hořčici. Naštěstí ostatním strávníkům mastně nepřišly a jen se po nich zaprášilo a ze silvestrovského stolu zmizely jako první.

Počet zobrazení (6712)/Komentáře (1)

1 komentář(e) ke článku "Sýrové tyčinky"

9
0

Bosorka

11.05.2013 7:07

Vynikající a rychlé.

Bavorská hořčice, jarní cibulka a obyčejný eidam nemělo chybu..

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář