Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Pavlova

Pavlova

Autor: Lucka D./sobota 29. prosince 2012/Kategorie: Dezerty, Slavnostní dorty

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
2

Pavlova je australský (nebo novozélandský, prý se o tom ještě pořád vedou spory) národní dezert. Schválně jaký jiný australský/novozélandský dezert znáte? Já žádný, takže to mou zvědavost značně povzbudilo. Kromě toho, mě zaujalo, že v ní není mouka, ani nic jiného obsahujícího lepek, zato je v ní spoooousta šlehačky, kterou miluju, a je tam spousta ovoce.

Ingredience

Ingredience na těsto jsou bez problémů k sehnání, i když asi ne na každé vísce. Bílý vinný ocet nebo kukuřičný škrob však seženete v každém kapku větším obchodním řetězci.

Větší problém už může být s věcmi na náplň, mango, limetka, kiwi a šlehačka jdou sehnat bez problémů, ale marakuja, papája a bezový sirup už jsou oříšek. Navíc já osobně ani marakuju nebo papáju nemusím, takže jsem je nahradila banánem. Nedělejte to. Banán zhnědne po cca 30 minutách, takže pak pavlova vypadá, jako kdybyste tam dali shnilé ovoce. Každopádně, co na pavlovu dáte, je pouze na Vás, jahody, rybíz apod. se tam dávají také dost často. 

Zkoušela jsem různé varianty z manga, kiwi, banánu (ten tedy jen jednou), ananasu a jahod a nejlepší se mi zatím zdá naprostá klasika - pouze jahody. Pro někoho možná bez fantazie, ale zkuste si několik variant a dáte mi za pravdu.

Bezový sirup jsem nesehnala, pouze citrónovo-bezový (od Hello) a je výborný. Šlehačka po něm dostala nevšední a pro mě velice příjemnou chuť a šlehačku tak nějak odlehčila.

Příprava ingrediencí

Pominu-li ušlehání šlehačky a krájení ovoce, tak se žádná příprava nekonala. Takže si dovolím tento bod v podstatě vynechat.

Těsto a pečení

Hrozně jsem se bála, že se mi nepodaří sníh správně ušlehat, že bude moc nebo naopak málo. Poctivě jsem umyla a vysušila skleněnou mísu, kterou obvykle pro šlehání nepoužívám, protože mi hrozně leze na nervy, jak metličky naráží do skla.

Šlehání bylo nakonec naprosto v pohodě, až jsem byla překvapená, jak to šlo dobře. Pečení taky dopadlo dobře, žádné velké praskliny či propadliny se nekonaly. Pekla jsem na 125°C 75 minut a pak jsem nechala pavlovu dochladnout při otevřené troubě. Vadí mi, že než pavlovu nezačnete zdobit, příp. krájet, tak nemáte ani tuchu, jak to dopadlo. Jestli by nechtěla ještě chvíli péct apod. 

Při sundávání z plechu určitě použijte takovou tu dlouhou špachtli pro uvolnění z papíru a snažte se pavlovu od papíru spíš jako by něžně odříznout. Rozhodně nijak neškubejte nebo si pavlovu rozbijete.

Uvnitř je to taková nadýchaná pevnější pěna (něco jako molitan, ale bílé a jedlé), která je doražená až úplně ke stěnám korpusu. Někomu možná přijde kapku žvýkačkovitá, ale mě to nepřišlo. Podle toho, co jsem četla na Internetu, tak se může stát, že vnitřek bude od stěn trošku odtažený, v tom případě byl prý sníh malinko přešlehaný.

Zdobení

Šlehačku sice miluju, ale v tomto dezertu jí na mě bylo opravdu až moc, doporučuji snížit množství šlehačky na 1 kelímek, 250g.

Nelíbilo se mi, že by se ovoce mělo jen tak naházet na hromadu, ale nakonec jsem to udělala. Při příštím pokusu si to ale naaranžuji nějak jinak, do soustředných kruhů nebo motýlka. A možná něco nakrájím na plátky namísto kostiček.

Všimli jste si, že mají v časopisu chybu? V ingrediencích je kůra z limetky a v postupu chtějí kůru z citrónu. Já tam nedala ani jednu a ničemu to neuškodilo.

Při zdobení se může stát, že se Pavlova pod náloží ovoce propadne. Není to zase až takový problém, šlehačka a ovoce to dobře zamaskují a při krájení se Pavlova stejně láme. Každopádně, pokud se tomu chcete vyhnout, tak Pavlovu nechte v troubě s otevřenými dvířky i po té, co ji vypnete a nechte ji tam, než trouba kompletně vychladne.

Ortel

Mě pavlova chutnala moc, dokonce tak moc, až jsem z ní měla druhý den poškrábaný jazyk, ta kůrka korpusu byla kupodivu docela ostrá. Taky nevím, jestli je nejmoudřejší to dělat jako jeden velký korpus, možná by bylo lepší udělat spíš menší koláčky, aby to byla jako jedna porce. Možná to zkusím při nějakém z příštích pokusů a uvidím, co je lepší.

Doplnění 14.4.2013

Další pokus se konal dneska. Text výše už jsem obohatila o nové zkušenosti. A rozhodně je lepší to dělat jako malé koláčky, cca 10 cm. Zkoušela jsem udělat jednu velkou a jednu malou pavlovu. A ta malá nejen, že se líp jí, ale přišlo mi, že se i líp upekla.

Počet zobrazení (4767)/Komentáře (1)

1 komentář(e) ke článku "Pavlova"

10
0

Bosorka

11.05.2013 7:11

Naprosto luxusní dort. Měla jsem možnost ochutnat přímo od šikovné cukrářky Lucky :-) Nadýchaná pěna, lehce křupavý okraj a do toho šťavnaté jahody. I ti co dorty nejí tak tentokrát neodolali :-)

Určitě taky někdy upeču.

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář