Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Trio čokoládových sušenek

Trio čokoládových sušenek

Autor: Lucka D./pondělí 10. prosince 2012/Kategorie: Sušenky

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
2

Moc jsem nepochopila název. Proč "trio", recept je přeci jen na jeden druh sušenek? Možná kvůli třem druhům čokolády, ale nemělo by to být pak spíš "trojité"? Nebo po vzoru mého oblíbeného černobílého seriálu Taková normální rodinka "trojctihodné" (pro neznalce - pekly tam dvojctihodné koláčky - dvojctihodné, protože jsou s dvojí náplní)? Ať už to autor názvu myslel jakkoliv, sušenky jsou naprosto super.

Ingredience

Ingredience jsou naprosto bez problémů, v našich zeměpisných šířkách a délkách obvyklé a běžně dostupné i v malých vískách - máslo, mouka, kakao, čokoláda, cukr, vejce, prášek do pečiva.

Vanilkový extrakt se dá v klidu nahradit vanilkovým cukrem. U toho vanilkového extraktu jen pozor na množství. V receptu je jedna lžička, ale opravdu hodně záleží na tom, jak je silný. Když jsem recept zkoušela poprvé, měla jsem nějaký slabší (bohužel už si nepamatuju značku) a bylo to OK. Teď jsem použila extrakt od Dr. Oetkera a ten byl teda silný až moc, zbytečně to narušilo chuť čokolády. Takže, jestli máte extrakt této značky, raději snižte množství na polovinu.

Příprava ingrediencí

Zase ta stará známá písnička - 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva. S odměrkama od Tescomy to jde odměřit naprosto bez problémů. Doporučuji pořídit, stojí pár korun a nemusíte pořád přemýšlet, zda jste trefili 1/4, 1/3, 1/2 nebo bůhví jaký zlomek objemu lžičky.

Trošku problém se ukázal s lámáním bílé a mléčné čokolády na kousky. Rozmlátit čokoládu paličkou na kousky v pytlíku se moc nedařilo, zvlášť u té bílé čokolády. Až do té doby mě ani nenapadlo, že bílá čokoláda je taková ohebná modelína. Nakonec mi nezbylo nic jiného, než čokoládu nakrájet na kousky nožem (a nejde to zase tak lehce, jak by se mohlo zdát). Kolegyně mi na druhý den poradila, abych dala čokoládu napřed do mrazáku a rozmlátila na kousky až pak. Bohužel jsem to nestihla vyzkoušet, koupila jsem si mezitím takový přístroječek na krájení čokolády a oříšků a od té doby používám ten. Ale musím přiznat, že rada se zmrzlou čokoládu mi přijde rozumná.

Těsto

Příprava těsta byla opravdu jednoduchá. Vyšlehat cukr s máslem, přidat ostatní suroviny a je to. Těsto je dost lepivé, takže doporučuji na plechu dělat takové noky za pomocí dvou lžící. Z toho, že to nemá ten správný sušenkový tvar si nic nedělejte, při pečení se těsto rozpustí do víceméně kulaté placičky

Nenechávejte těsto dlouho odstát, ta čokoláda v něm rychle tuhne. Příliš tuhé těsto se pak v troubě už moc nerozpustí a sušenky nebudou mít ten správný kulatý tvar, budete mít spíš takové hrudky (jako na obrázku v galerii, z nějakého důvodu jsem fotila až to poslední pečení, kde jsem nechala to těsto moc odstát a zatuhnout).

Pečení

Sušenky se pečou pouze 11 minut při 175°. Pokaždé když je peču, tak si nejsem moc jistá, jestli jsou skutečně hotové, jsou relativně měkké na dotek. Měli byste cítit, jak se i při mírném tlaku těsto prohne a pružně vrátí zpět, pak jsou sušenky hotové. 

Po upečení sušenky nejsou křupavé, ale nadýchané a vláčné, nečekejte křupnutí jako u BeBe sušenek, nedočkáte se ho. A pokud ano, pak jste je pekli moc dlouho.

Ortel

Výborné sušenky, se kterými není skoro vůbec žádná práce. Pokud milujete čokoládu, nepochybujte, že budete milovat i tyhle sušenky.

Varianty

Tyhle čokoládové sušenky jsem již pekla několikrát, takže jsem zkoušela i trochu experimentovat. V receptu kromě tmavé čokolády, která se rozpustí a nalije do těsta, je ještě 100g bílé čokolády a 200g mléčné čokolády, které se mají nalámat na kousky a dát do těsta. Přiznávám, že těch křupavých součástek v sušenkách už na mě bylo trochu moc, takže jsem zkoušela variantu, kde byla nalámaná jen bílá čokoláda (100g) - doporučuju, bylo to výborné, takhle si představuju ideální čokoládovou sušenku.

V další variantě bylo 100g para ořechů. Když jsem sušenku ochutnala hned po upečení (resp. po zchladnutí na rozumnou teplotu), tak jsem z ní až tak unešená nebyla, ale druhý den byla skvělá. Variantu s para ořechy rozhodně nezavrhuju.


Počet zobrazení (3721)/Komentáře (5)

5 komentář(e) ke článku "Trio čokoládových sušenek"

3
0

Luna

24.02.2013 20:10

Prosím, byla byste tak hodná a napsala i gramáže přísad? Sušenky jsme si zamilovali, ale bohužel, nemůžeme časopis (a tím pádem i recept) najít.

Děkuji


0
0

Lucka D.

24.02.2013 20:28

Dobrý den,

jestli Vám to nevadí, pošlete mi e-mail a já Vám recept ráda pošlu. Záměrně jsem se rozhodla nezveřejňovat recepty z dobrot na tomto webu, abych jim nekazila business. Nemusíte se bát, že bych e-mail nějak zneužívala, tohle je jen můj blog, žádné nabídky ani nic podobného:)

Pěkný den

Lucka


0
0

Lucka D.

24.02.2013 20:29

A ještě ten e-mail:)) lucka@pecenedobrotyprakticky.cz


0
0

Petra S.

02.12.2014 21:04

Dobrý den, prosím mohu taky poprosit o recept? Časopis jsem měla, ale někam jsem ho zašantročila. Děkuji mnohokrát, sušenky jsou skvělé. :-)


0
0

Petra S

02.12.2014 21:06

E-mail je SarteP@seznam.cz, děkuju moc

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář