Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Čokoládový dort s višněmi

Čokoládový dort s višněmi

Autor: Lucka D./čtvrtek 5. prosince 2013/Kategorie: Slavnostní dorty

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
28

Karamelová sklíčka vypadala na fotce hrozně zajímavě, "obruba" z višní po obvodu taky a nic, v čem je čokoláda a tvaroh, nemůže chutnat špatně.

Ingredience

Až budete přemýšlet, co je zlatý krupicový cukr, tak jde o hnědý třtinový cukr. V našem Tesco ho sice běžně mají, ale nevím, zda se dá sehnat všude. Pokud ne, určitě ho můžete nahradit klasickým bílým cukrem. 

Korpus

Těsto je naprosto úžasně jednoduché. Všechno dáte do mísy a ručním šlehačem vypracujete těsto. Doporučuju napřed směs trochu zamíchat vařečkou, ať se namočí kakao. Jinak se  vám při prvních otáčkách metliček/háků vznese do vzduchu pěkný kakaový mrak.

Korpus se peče opravdu přes hodinu, u mě to bylo hodinu a čtvrt.

Pěna a višně

Čokoládu nemusíte sekat, stačí ji rozlámat na kostičky/obdélníčky. Jakmile se čokoláda rozpustila do hladka, dala jsem ji bokem zchladnout. Šlehala jsem zbylé suroviny tak dlouho, dokud se nespojily. Neměla jsem čas čekat, až čokoláda vychladne úplně, takže do směsi jsem ji přidávala ještě vlažnou. Nic se nesrazilo, takže můžete být bez obav netrpělivé taky.

Z chuti pěny jsem byla trochu zklamaná. Čekala jsem, že tam bude cítit i tvaroh a žervé, ale chuť bílé čokolády všechno zabila. Až budu tenhle dortík dělat příště, tak buď čokoládu úplně vynechám a nahradím ji želatinou nebo dám půl čokolády a půl želatiny.

Taky mi přišlo, že je té pěny zbytečně moc, víc než kilo. Kdybych místo 300g od všeho dávala jsem 200g, tak by to rozhodně ničemu neuškodilo.

Přemýšlela jsem, jak udělali tu obrubu z višní, přišla mi moc pravidelná. Jestli dali napřed pěnu na korpus a teprve pak kolem dokola "zapíchali" višně. Nebo jestli je rozmístili na korpus a při nandavání pěny se jim to opravdu nehnulo ani o píď. Pěna vypadala docela hustě, tak jsem se rozhodla pro druhou variantu. 

Trochu višní jsem si nechala bokem, abych pak měla něco na vršek dortu. Zbytek jsem začala umě aranžovat na korpus, ale pak mi došlo, že kromě té obruby višně vidět nebudou. Dala jsem si tedy záležet jen na té obrubě a zbytek jsem jen tak poházela. Pěnu jsem nandavala opravdu opatrně, nechtěla jsem, aby se mi višně pohnuly.

Zbytek višní jsem poházela na vršek a už zbývalo jen udělat karamelovou ozdobu.

Formu jsem nevykládala papírem na pečení, jen jsem ji vystříkala olejem. Koupila jsem si olej ve spreji a je to naprosto úžasný. Nemusíte nic vymazávat, vysypávat nebo dávat papír na pečení. Nic se nepřilepí, ani tahle pěna.

Karamelová ozdoba

Karamel jsem začala dělat přesně podle návodu. Samozřejmě se nepovedl, voda se vyvařila, cukr v podstatě zkameněl a pak prostě nic. 

Při druhém pokusu už jsem vynechala vodu a výsledek byl mnohem lepší. Bohužel jsem při vaření karamelu musela odběhnout a kapku se mi připálil.

Pokus číslo 3 byl dokonalý, ještěže mám doma tolik hrnců.:)

Karamel jsem nalila na plech a nechala ztuhnout. Je to opravdu za chvilku, nijak dlouho čekat nemusíte. Vzniklou placku jsem rozlámala na kousky a zapíchala jako ozdobu dortu.

A poslední krok - dort jsem šupla přes noc do lednice. Ráno jsem bohužel přišla na to, že se karamel ve vlhké lednici a ve vlhké pěně prostě rozpustil. Takže karamel dávejte až těsně před podáváním.

Ortel

Až na množství pěny a tu přílišnou chuť bílé čokolády v pěně  jsem byla fakt spokojená. Lehounký dortík, na léto jak dělaný.


Počet zobrazení (5055)/Komentáře (0)

Tagy:

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář