Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Millionaire's shortbread alias sušenky milionářů

Millionaire's shortbread alias sušenky milionářů

Autor: Lucka D./neděle 27. října 2013/Kategorie: Sušenky

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
23

Sušenky mě zaujaly hned na první pohled. Těsto, karamel a čokoláda mě natolik nalákali, že jsem je zkoušela skoro hned, jak jsem časopis koupila.

Suroviny

Kromě zlatého sirupu je vše naprosto bez problémů dostupné. Mě se povedlo zlatý sirup sehnat jen u Marks&Spencer. Pokud tento obchod nemáte někde blízko nahraďte sirup medem. Z běžně dostupných surovin je med zlatému sirupu nejpodobnější. Jak chuťově tak konzistencí. Med musí být samozřejmě v tekutém stavu.

Těsto

Výroba těsta je jednoduchá, stačí se držet pokynů. Pokud máte pochybnosti, že těsto z drobenky neuděláte, nebojte se, neklesejte na mysli a hněťte, ono se to spojí. Máslo je opravdu nutné mít zahřáté na pokojovou teplotu, jinak budete hníst zbytečně dlouho. Těsto je opravdu měkoučké a pracuje se s ním naprosto bez problémů. Vzpomněla jsem si, že v jednom z předchozích receptů doporučovali těsto nastrouhat na struhadle do formy a ve formě ho pak "uhňácat", aby bylo zase kompaktní. 

Chvilku jsem nad tím uvažovala, ale nakonec jsem vzala na pomoc malý váleček na těsto. Těsto se s ním dalo krásně rozválet, jen se mi ho kvůli držátkům na válečku nepodařilo rozválet až úplně ke krajům. Tam jsem musela těsto vytáhnout prsty a uhladit skleničkou.

Těsto jsem hustě propíchala vidličkou a dala jsem péct. Pekla jsem celkem 45 minut, dokud nebyl korpus krásně zlatý.

Jakmile korpus vychladl, pustila jsem se do karamelové náplně.

Karamelová náplň

I karamelová náplň je jednoduchá. Vše smíchat dohromady a vařit do zhoustnutí na mírném ohni. V receptu píší, že nemáte přestat míchat, aby se směs nepřepálila. Ale mě ta náplň nějak ne a ne zhoustnout, tak jsem přestala s neustálým mícháním a spíš ji sem tam zamíchala. Naštěstí se nic nepřipálilo.

S odhadem správné hustoty jsem měla kapku problém. Fondán znám pouze jako potahovací hmotu, takže nápověda "míchejte do konzistence fondánu" mi nebyla moc platná. Jakmile byla směs hustá jako pudink, tak jsem ji odstavila a nalila na korpus.

Opět jsem nechala vychladnout.

Čokoláda

Tak tohle je nejsnadnější krok ze všech. Rozpustit do hladka a nalít na karamelovou náplň. Nevím, jaké jsou vaše zkušenosti s čokoládou, ale já mám pocit, že když jí během rozpouštění sem tam promíchám, tak je jako poleva lesklejší. A samozřejmě dejte pozor, aby se miska nedotýkala vodní hladiny.

A kupodivu zase musíte nechat ztuhnout. Po ztuhnutí už můžete krájet, ale připravte se, že to bude chtít trochu síly.

Ortel

Já jsem ze sušenek moc nadšená nebyla. Ale asi už jsem fakt zmlsaná, protože všem ostatním chutnaly a několika lidem dokonce tak moc, že chtěli recept.

Můj ortel? Chuťově zajímavé a netradiční. Zkuste je a uvidíte, jestli se řadíte do skupiny nadšených příznivců těchto sušenek.

Počet zobrazení (3585)/Komentáře (0)

Tagy:

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář