Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Čokoládové éclairs

Čokoládové éclairs

Autor: Lucka D./pátek 27. září 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
20

Do éclairs jsem se pustila vlastně úplnou náhodou. Měla jsem požadavek na mňamku, ve které je těsto, čokoláda a tvaroh. Nic takového jsem v časopisech nenašla, ale v tomhle receptu stačí zaměnit šlehačku za tvaroh a podmínky jsou splněny. Navíc jsem to považovala za docela zajímavý experiment. Odpalované těsto se šlehačkou není nic překvapujícího, ale odpalované těsto s tvarohem, to jsem ještě nejedla.

Ingredience

Mouka, sůl, máslo, voda, vejce, smetana ke šlehání, hořká čokoláda, moučkový cukr. Vše naprosto běžně k sehnání. Teda u mouky mají požadavek na bílou chlebovou mouku. Provedla jsem malý průzkum na téma, jaký je rozdíl mezi bílou chlebovou moukou a klasickou hladkou moukou. Bílá chlebová mouka obsahuje vyšší množství lepku, takže pečivo vyběhne lépe a snáze než u hladké mouky. Nicméně já pekla z hladké mouky a éclairs vypadaly a hlavně chutnaly dobře.

Těsto

V některém z předchozích čísel u odpalovaného těsta uváděli malý trik. Než prosejete mouku a sůl na pečící papír, tak jej přeložte a vytvořte si záhyb. Bude se vám mnohem snáze přesypávat mouka do hrnce.

Po vsypání a rozmíchání mouky byste podle časopisu měli ještě vrátit směs na plotnu a míchat tak dlouho, dokud se nezačne odpalovat od stěn a nevytvoří kouli. Nevím, jestli to nebylo těma mýma těžkýma litinovýma hrncema, které dlouho drží teplo. Ale já už jsem směs zpět na sporák vracet nemusela. Těsto vytvořilo kouli hrozně rychle.

Trochu oříšek je zamíchávání vajec, resp. odhadování správné hustoty těsta. Netuším, jak to popsat lépe než v časopisu. Ale našla jsem video, kde je to dobře vidět (sice na úplně jiný dezert a i ingredience v těstě jsou kapku jiné, ale konzistence sedí). Mě vyšlo těsto při prvním pokusu, ze kterého mám níže uvedené fotky, trochu řidší a hůř se s ním pracovalo. Musela jsem hrozně pospíchat.

Špička o průměru 1cm byla v č. 18 i s cukrářským sáčkem. Pokud se bojíte, aby těsto ze sáčku při plnění neutíkalo, navlékněte sáček na půllitr. Těsto v klidu a pohodlně nandáte a budete přitom moci používat obě ruce.

Protože jsem měla řidší těsto, tak jsem absolutně nestíhala odřezávat konce od sáčku nožem. Výsledné tvary rozhodně nebyly tak dokonalé, jak by měly být, ale po upečení naštěstí ty špičky/ocásky nebyly tak moc zřetelné.

A důležitá věc - z jedné dávky těsta jsem měla 2 plechy a celkem 20ks (+1 mini) éclairs.

Pečení

Pekla jsem přesně podle návodu. Péct dokud nevyběhnou, propíchnout na obou koncích nožem, vrátit zpět a dopéct. Bohužel několik kousků mi prostě spadlo. Podle toho, co jsem viděla ve výše uvedeném videu, tak to bylo asi tím, že tyhle kousky nebyly až tolik upečené a jak bylo těsto ještě vlhké a těžké, tak se propadlo. Příště je nechám upéct víc dozlata, než je propíchnu.

Jo a k propichování bude stačit zaostřená špejle. Nožem do toho uděláte zbytečně velké díry.

Plnění a zdobení

Jak už jsem napsala výše, neplnila jsem éclairs šlehačkou, ale tvarohem. Do tvarohu jsem přidala vanilkový pudinkový prášek a trochu cukru. 

Při prvním pokusu o éclairs jsem si nepřečetla, jak se plní, a řídila jsem se obrázkem. Uřízla jsem éclairs špičku, do zdobičky s dlouhou špičkou jsem dala tvaroh a plnila a plnila a plnila. Při druhém pokusu už jsem si návod přečetla líp a éclairs jsem prostě podélně rozřízla a příborovým nožem nanesla krém. O vous víc se mi asi líbily ty s uřízlou špičkou, na druhou stranu ty podélně rozříznuté byly o tolik rychlejší, že doporučuji zůstat u nich.

Chvíli se zastavím u polevy. Už když jsem to četla, tak mi přišlo podezřelé, že by se moučkový cukr rozpustil do hladka poté, co ho přidám do odstavené rozpuštěné čokolády. A taky že ne. První poleva byla spíš jako pasta s hrubou strukturou. Vlastně z toho byla taková "nátěrka", éclairs se tím rozhodně nedaly polévat, musela jsem to roztírat.

Při druhém pokusu už jsem byla poučená. Cukr jsem napřed rozpustila ve dvou lžících horké vody a pak jsem směs nalila do rozpuštěné čokolády s máslem. Míchala jsem, dokud se vše nespojilo a měla jsem opravdu krásnou hladkou polevu.

Ortel

Popravdě tvarohové éclairs měly takový úspěch, že jsem je za 14 dní dělala znovu a z dvojnásobné dávky. Jsou prostě výborné a s tím tvarohem byly mnohem lepší než s klasickou (a trochu fádní) šlehačkou. Jsou sice kapku pracnější a náročnější na čas, ale fakt to stojí za to. Navíc se už docela těším, až budu přemýšlet nad obměnami náplně i polevy.

Počet zobrazení (4938)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář