Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Spanakopita

Spanakopita

Autor: Lucka D./neděle 1. září 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
11

Špenát miluju a proto mi bylo jasné, že tenhle recept nezůstane bez povšimnutí příliš dlouho. Navíc práci s filo těstem jsem si chtěla už nějakou dobu zkusit, tak proč nevyužít příležitost.

Ingredience

Největší oříšek bude asi filo těsto. Poštou se poslat nedá, v žádném obvyklém obchodním řetězci jsem ho nenašla, musela jsem pro něj do řecké speciálky a tu asi v každém městě nenajdete. Ještěže bydlím ve velkém městě. Každopádně filo těsto můžete v klidu nahradit klasickým listovým těstem.

Čerstvý špenát jsem nahradila mraženým listovým špenátem (ne tou drcenou směsí, z té cítím kupodivu nějakou divnou pachuť), který jsem rozmixovala v robotu.

Náplň

U náplně stačí postupovat přesně podle návodu v časopisu, žádné zádrhele tam nejsou. V prvním kroku tepelně zpracujete česnek, cibuli, cibulku a špenát. Jen se připravte na to, že špenát pustí docela dost vody a budete ji muset ze směsi slít. Čekat než se vyvaří nedoporučuju, trvalo by to a riskujete, že se směs připálí.

Druhý krok je ještě jednodušší, zbylé suroviny smícháte dohromady, osolíte, opepříte a přidáte špenátovou směs.

Těsto a pečení

Práce s filo těstem je docela hoňka. Pokud budete používat listové těsto, určitě budete víc v klidu. Filo  těsto má velice tenké pláty těsta, které berete po jednom, skládáte je jeden po druhém na sebe do pekáčku a přitom každý z nich potřete olivovým olejem (dno pekáče taky potřete olejem). Pokud vám to trvá moc dlouho, pláty těsta vyschnou a než je přenesete do pekáče, tak se potrhají. Doporučuju používat navlhčenou utěrku na zakrytí filo těsta, se kterým zrovna nepracujete, získáte tím trochu času na víc.

Pláty těsta jsem vždy pokládala posunuté o 90°, abych zakryla všechny okraje pekáče, ve kterém jsem pekla. Podle návodu jsem dala na dno 4 pláty těsta, nandala náplň a zakryla dalšími 4 pláty těsta. Pěkně jsem kolem zastrkala okraje, které nevzhledně vyčuhovaly, a dala jsem spanakopitu péct.

Pekla jsem cca 1 hodinu, než koláč dostal krásnou zlatou barvu.

Ortel

Přiznám se, že moc nadšená jsem nebyla. Bylo to sice dobré, ale byl to hlavně špenát. Příště to chce asi menší vrstvu špenátové směsi, aby víc vynikla chuť filo těsta. Nicméně jako předkrm nebo netradiční přílohu k masu si to umím velice dobře představit. 

Počet zobrazení (1993)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář