Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Čokoládový ganache gâteau

Čokoládový ganache gâteau

Autor: Lucka D./sobota 17. srpna 2013/Kategorie: Slavnostní dorty

Hodnocení článku:
3.3
Recept z čísla
18

Původně jsem plánovala udělat dort přesně tak, jak je na obálce (ale s jiným jménem:)). Bohužel se mi nepovedla poleva, moc jsem na ní pospíchala. Plán jsem tedy opustila a polevu zamaskovala množstvím šlehačky a malin.

Ingredience

Tady by vás mohlo překvapit jen muscovado. V předcházejícím čísle v zadní části rozebírají jednotlivé typy cukru. Dočtete se, že muscovado je jemný třtinový cukr a lze jej nahradit jemným světle hnědým cukrem. Což jsem taky udělala.

Ještě se zastavím u máslového krému. Udělala jsem ho přesně podle receptu a výsledné množství mi stačilo jen na spojení korpusů. Neumím si představit, že by mi měl vystačit i na zdobení. Pokud budete krémem i zdobit, raději se přesvědčte, že máte k dispozici zásobní suroviny, abyste ho měli v případě nouze z čeho dodělat.

Těsto a pečení

Příprava těsta je trochu náročná na nádobí, dopočítala jsem se ke 4 mísám (rozpouštění čokolády, míchání, sníh, sypké suroviny) a hrnci, pokud nebudete průběžně odmývat.

Hned v prvním kroku píší, že pokud používáte tabulkovou čokoládu, máte ji nasekat na malé kousky. Čokoládu jsem prostě rozlámala na jednotlivá "okénka" a nechala rozpustit ty. Samotné rozpouštění pak trvá pravděpodobně déle, ale pořád mi to přijde lepší, než bez robota sekat čokoládu na malé kousky. Jestli jste to někdy zkoušeli, jistě mi dáte za pravdu.

Žloutky jsem do směsi cukru a másla přidávala po jednom a vždy pořádně rozšlehala. Sníh jsem vmíchala na 3x - úvodní lžíce a zbytek po půlkách.

Sypké suroviny jsem si napřed odvážila, promíchala a teprve pak prosela do mísy s rozšlehaným máslem, cukrem a žloutky. Nakonec jsem ušlehala a vmíchala sníh a těsto bylo hotové.

Nevím, jak jste na tom s tím silikonovým nádobím vy, ale mě se čas od času stává, že se mi těsto přichytí. Naučila jsem se to obcházet tím, že formu lehce potřu olejem a na dno dám pečící papír

Samotné pečení pak vyšlo spíš na tu hodinu. 

Kompletace a zdobení dortu

Než korpus vychladnul, připravila jsem si krém a polevu. Krém je rychlovka, budete ho mít opravdu za pár minut.

Čokoládovou polevu (ganache) jsem už dělala. Tentokrát jsem na míchání polevy měla připravenou novou vařečku koupenou speciálně na sladké. Problém ovšem byl, že vařečka měla uprostřed díru. U ganache je hrozně důležité nevmíchat do ní příliš mnoho vzduchu. A vařečka s dírou má zřetelně tendenci vzduch do směsi přidat, tolik bublinek jsem v polevě v životě neměla.

Jakmile jsem dodělala ganache, pustila jsem se přípravy a spojování korpusu. Při pečení korpus trochu uprostřed vyběhl a popraskal, ale zatím mi to udělaly snad korpusy u všech dortů, které jsem zkoušela. Po vychladnutí korpus zase trochu klesne, ale rozhodně není rovný. Asi je to normální. Korpus prostě nahoře seřízněte a je to.

Seříznutí korpusu nahoře dělám klasicky nožem. Celý korpus jsem pak otočila dnem vzhůru. Dno je totiž krásně rovné, takže proč ho nepoužít pro polevu. 

Na půlení korpusu jsem použila takovou strunu na řezání korpusů, co měli v Tchibo. Pokud jako já máte občas problém s řezáním úplně rovně, tak s tímhle udělátkem budete spokojení. Krájení je sice pomalejší než krájení nožem, ale díky "nožičkám" je seříznutí korpusu krásně rovné.

Při spojování dortu jsem spotřebovala veškerý krém a rozhodně mi nepřišlo, že by vrstva krému byla vysoká. Pokud budete krémem i zdobit, raději se ujistěte, že máte dost surovin na přidělání krému, kdyby bylo potřeba. 

Touhle dobou už jsem začala kapku pospíchat a nenechala jsem polevu dostatečně vychladnout. Bohužel řídká poleva v podstatě okopírovala veškeré nerovnosti na dortu. Dala jsem dort ztuhnout a říkala jsem si, že to zachráním druhou vrstvou polevy. Tu jsem pro změnu ale nenechala dost rozehřát, byla málo tekutá a nepovedlo se mi udělat z ní hladkou vrstvu. Takže moje rada - nepospíchejte, nevyplatí se to a raději si nechte na práci na dortu dostatek času, aby mělo vše čas vychladnout, zahřát se na správnou teplotu a vychladnout. 

Výsledná poleva na dortu byla opravdu hodně nerovná a mě bylo jasné, že ji musím zamaskovat. Nápis na dort se pro to vůbec nehodil a navíc, už jsem stejně ani neměla krém. Taky mi přišlo, že čokolády už je v dortu opravdu dost.

Porozhlídla jsem se, co mi zbylo v lednici a vsadila na jednoduchost. Maliny v kombinaci s čokoládou jsou naprosto úžasné a navíc zrovna měly sezónu. A šlehačkou nezkazíte taky nic a není tak těžká jako další vrstva máslového krému.

Dort jsem kompletně nazdobila, tak abych zamaskovala nedostatky na polevě. Ozdobila jsem trochu i boky. Přechod mezi stojanem a dortem jsem samozřejmě taky zamaskovala.

Ortel

Tak tomuhle říkám čokoládová atomovka. Když si spočtete množství čokolády v receptu, zjistíte, že je jí tam přesně 625g, a to nepočítám kakao. Jak už jste asi zjistili, já na čokoládě zase tolik neujíždím. V kombinaci s malinami a šlehačkou byl dort výborný. A nakonec i maskování polevy se povedlo a dort nevypadal tak špatně, jak jsem se bála.

Počet zobrazení (4653)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář