Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Bramley apple pie

Bramley apple pie

Autor: Lucka D./neděle 4. srpna 2013/Kategorie: Koláče

Hodnocení článku:
5.0
Recept z čísla
20

Překvapilo mě, že do pie se dával ještě jeden korpus piškotového těsta. Když se nad tím jeden zamyslí, tak to dává smysl, jen by mě to samotnou prostě nenapadlo.

Ingredience

Požadavek na odrůdu jablek jsem vůbec nebrala v potaz. Koupila jsem jablka, která byla dostatečně pevná a zároveň za rozumnou cenu. Cukr Demerara mám doma, ale klidně jej můžete nahradit jakýmkoliv jiným cukrem, ale doporučovala bych spíš hnědý cukr. Není tak sladký a k jablkům se chuťově hodí víc než cukr bílý.

Kombinaci meruňkového džemu a jablečného koláče už jsem zkoušela v jiném receptu a chuťově to je prostě hrůza. Koupila jsem místo něj jablečno-hrušková povidla a koláč chutnal naprosto báječně.

Piškot

Piškot jsem pekla podle receptu z č. 15. Po přidání vajec jsem se lekla, že se mi srazilo těsto. Vypadalo fakt divně a přestalo tak vypadat, až když jsem ho kompletně upekla. Asi bych doporučovala při přidávání vajec zamíchat i lžíci mouky, aby se zabránilo sražení těsta.

Množství surovin jsem snížila na požadovaných 75g, ale pečlivě jsem k tomu odměřila i vejce. V receptu na piškot totiž píší, že nejlepší piškot je pokud použijete stejné množství másla, cukru, vajec a mouky. Kupuju vejce velikosti M, která mají mít 53-63g. Takže jsem poctivě rozklepla vejce dvě, prošlehala a odvážila si 75g vajec. Zbytek vajec skončil v polívce.

Pekla jsem samozřejmě ve stejné formě, jako jsem plánovala péct celý pie, abych už korpus nemusela ořezávat. Chyba lávky. Korpus budete muset ořezávat o těch pár milimetrů těsta na pie.

Už si nepamatuju, jak dlouho jsem piškot pekla, ale plus mínus to tak na avizovaných 15 minut vyšlo. 

I když jsem korpus pekla z doporučovaných 75g, přišel mi docela vysoký. Ani se mi do pie nevešla všechna připravená jablka. Příště snížím množství surovin na 50g, uvidíme jak to dopadne.

Nechala jsem piškot chladnout a pustila se do příprav samotného pie. Času na zchladnutí bude mít piškot dost, nemusíte se bát, že by byl ještě horký než ho použijete.

Pie

Ani křehké těsto jsem nekupovala a udělala jsem vlastní. Jakmile vypracujete těsto, musíte ho dát zchladit. Pokud ho nezchladíte, bude se při vyvalování dost ošklivě lepit. Platí jednoduchá úměra  - čím déle těsto chladne, tím méně při válení lepí. Doporučovaných 20 minut je naprosté minimum. Já obvykle těsto nechávám odpočinout půl hodiny až hodinu. Během této fáze chladnutí máte volno, ideální čas na to udělat si kávu nebo čaj a v klidu si je vypít.:)

Vychlazené těsto si rozdělte na 1/3 a 2/3. Třetinu těsta vraťte zpět do lednice, budete ji potřebovat až za delší dobu, nemá smysl, aby se mezitím těsto zahřívalo. Zbylé 2/3 těsta rozválejte, nezapomeňte si pomoučit vál i váleček. Nemusíte se snažit vyválet těsto na moc tenký plát. Potřebujete jen pokrýt dno a stěny formy. Jakmile cca dosáhnete potřebné velikosti těsta, přestaňte válet.

Přeneste těsto do formy. Já k tomu používám váleček, na který si těsto namotám a pak ho opatrně přenesu do formy. Pěkně těsto přimáčkněte k formě, ke dnu i ke stranám. Piškot budete muset o pár mm oříznout, aby se do formy vešel. Asi pak nebudete mít dokonale kulatý tvar piškotu, alespoň já neměla. Ale jak se říká "na funkci to nebude mít vliv".

Přečnívající těsto z formy zatím neořezávejte. Oříznete jej, až budete mít pie kompletně přikrytý těstem. Formu se vším, co obsahuje, dejte chladit do lednice.

U této fáze chlazení není v časopisu žádný údaj o čase. Takže jsem chladila jen tak dlouho, než jsem si připravila jablka. Hotovou jablečnou směs jsem dala na chvíli bokem a vyválela jsem poslední třetinu těsta. Teprve pak jsem dala jablka do formy. Potřela jsem okraje těsta vodou a přiklopila jsem pie vyváleným těstem. Pečlivě jsem přimáčkla okraje těsta k sobě a přečnívající těsto ořízla.

Na konci časopisu je zajímavý článek o zdobení pomocí těsta. Určitě doporučuju přečíst a i něco vyzkoušet. Výsledný koláč pak bude vypadat mnohem zajímavěji. Okraje těsta jsem jsem přitiskla hroty vidličky, vznikl tak zajímavý vzor. Zbytek těsta jsem vyválela a vyřízla z nich 5 lístků. Aby vypadaly opravdu jako listy, vyřízla jsem do nich takový ten klasický vzor lístku. Ze spodní strany jsem lístky natřela vodou a přilepila je koláči.

Ještě jsem do koláče vyřízla uprostřed otvor, aby měla kudy unikat pára. Chtěla jsem tam udělat osmicípou hvězdu, ale při pečení se otvor roztáhl do téměř dokonal kulatosti. Čtyř- nebo pěticípá hvězda by byla ažaž.

Pekla jsem celkem 47 minut a bylo hotovo.

Jakmile koláč trochu zchladnul, vyndala jsem ho z formy. Rozpustila jsem si 2 vrchovaté lžíce džemu ve vodě. Pečlivě jsem potřela povrch koláče a nechala polevu trochu zaschnout.

Ortel

Už jsem to prokecla v úvodníku ke článku, ale fakt byl tenhle jablečný koláč výborný. Navíc skvěle vypadal a se zdobením jsem si užila docela legraci. Zařadím ho mezi moje stálice, protože tahle mňamka rozhodně neoslovila jenom mě.

Počet zobrazení (2677)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář