Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Maids of Honour

Maids of Honour

Autor: Lucka D./pondělí 20. května 2013/Kategorie: Koláče

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
12

Pro mě hrozně zajímavá kombinace. Ne listové těsto s tvarohovou náplní, to je v našich končinách spíše klasika. Ale ty drcené mandle, kterými tvaroh ochutili, ty mě opravdu zaujaly. Asi by mě nikdy nenapadlo zkombinovat mandle s tvarohem, buď bych udělala tvarohovou náplň nebo mandlovou.

Ingredience

  • 500 g listového těsta + mouka na vyválení
  • 225 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 125 g jemného hnědého cukru
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce mléka nebo brandy
  • 150 g mletých mandlí
  • 50 g hrozinek bez jadýrek
  • moučkový cukr na posypání

Pro mě byl kapku oříšek jemný hnědý cukr. Hnědý cukr doma mám a  znám. Ale jemný hnědý cukr je novinka, dokonce ani v obchodě jsem neviděla nic s tímhle názvem. Chvíli jsem si myslela, že to je cukr moučka, ale z hnědého cukru. Nakonec mi celkem pomohl článek o různých druzích cukru. Jinými slovy vezměte normální hnědý cukr krystal

Hrozinky bez jadýrek mě taky trochu zarazily. Už jste někdy viděli hrozinky s jadérky? Na tom bych si přeci musela vylámat zuby, kdyby byly vysušené i s těmi jadérky? Použila jsem úplně obyč hrozinky z obchodu. Pro zájemce o další tajemství hrozinek, doporučuji článek z webu nutricoach. Moc zajímavý web mimochodem.

O mletých mandlích jsem dostatečně psala už v článku o makrónkách. Takže se jen omezím na konstatování, že čím světlejší namleté mandle seženete, tím budou lepší.

Jo a poslední věc, použila jsem mléko místo brandy, ale příště to zkusím s ní.

Těsto a náplň

Použila jsem jen polovinu těsta, tj. 250g. Vyválela jsem ho na co nejtenčí placku podle pokynu, ale asi válím na víc tenko než se válí v Anglii. Z té půlky jsem měla 18 koleček, ne 12. Namačkala jsem je do plechu na muffiny a tu zbylou šestici jsem dala do formiček na košíčky, které byly v prvním čísle dobrůtek.

Těsto v důlcích vyšlo letmo nad polovinu jejich výšky. Nelekejte se toho. Než připravíte náplň, dejte těsto vychladit.

Příprava náplně se mi taky moc líbila. Hodit vše kromě hrozinek do mísy a pořádně šlehat, ať se vše pěkně spojí. Nakonec vmíchat hrozinky a je to.

Náplň jsem nalila úplně do kraje těsta, při pečení se trochu nafoukla a vyplnila zbytek výšky důlků. 

Pečení

Troubu předehřejte na 220 °C. Pečte, dokud nebude náplň nadýchaná, zlatá a na dotek pevná. V časopise doporučují dobu pečení 15 - 20 minut. Já jsem pekla 25 minut, než mi přišla náplň dostatečně pevná. Při pečení koláčky trochu na povrchu popraskaly, ale to zakryl moučkový cukr.

Pár minut nechte koláčky ve formě a pak opatrně vyndejte na mřížku a nechte je vychladnout. Na to vyndavání musíte opravdu opatrně. Koláčky se celkem špatně vyndávaly z formy, občas jsem jim trochu "pocuchala" okraj. Z formiček na košíčky se vyndávaly mnohem líp, ale zase měly takový moc úpravný vzhled. 

Ortel

Opravdu výborné koláčky a navíc fakt rychle hotové a jednoduché. Hodně zajímavá (alespoň pro mě) kombinace mandlí a tvarohu s hrozinkami. A jsou dobré i druhý a i třetí den, jen je cukrujte až těsně před podáváním, jinak se ten cukr rozleptá.


Počet zobrazení (2723)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Maids of Honour"

9
0

dana

01.05.2015 11:25

mam prosbu. muzu poprosit o cely recept. diky moc.


0
0

Lucka D.

04.05.2015 21:31

Zdravím Dano, určitě ano. Právě jsem ho doplnila. Hodně zábavy při pečení. Lucka

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář