Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Fougasse

Fougasse

Autor: Lucka D./neděle 14. dubna 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
8

Tenhle chlebík vypadal na obrázku až moc chutně na to, abych recept nechala jen tak bez povšimnutí. Zase už je to nějaká doba, co jsem ho pekla, ale určitě se dovzpomínám.

Ingredience

Problém by mohla dělat bílá chlebová mouka. Já ji sice sehnala bez problémů, ale asi ne v každém městě je takový výběr mouky. Zase jsem hledala po netu, čím je je bílá chlebová mouka tak speciální. Nemá tolik lepku, takže tolik nekyne a ani by neměla  být tak bílá jako běžná mouka.

Mořskou sůl jsem samozřejmě nahradila solí hrubozrnnou.

A ani parmezán jsem nepoužila. Použila jsem podobný sýr, který byl za poloviční cenu. Pak jsem se zase dívala po netu, jestli je opravdu podobný parmezánu nebo jestli si jen blbě pamatuju, jak parmezán chutná. V tomhle případě mi paměť sloužila dobře, našla jsem krásný článek na téma "Gran Moravia - český parmezán". 

Těsto a pečení

Těsto a kynutí zařizovala pekárna, já jsem do ní jen musela vše nasypat. Jakmile těsto vykynulo, rozdělila jsem ho na 3 díly a do jednoho jsem dílu jsem zapracovala okapané a trochu i vyždímané černé olivy bez pecky. 

Z jednotlivých kousků těsta jsem vytvarovala placky, uprostřed jsem udělala několik zářezů a těsto jsem od zářezů odtáhla, aby byly zářezy pěkně vidět. Placky jsem potřela olivovým olejem.

Nastrouhala jsem si sýr a smíchala ho s krupicí. Gran Moravia dělá při strouhání pěkné nudličky, není tak drobivý jako parmezán. Trošku mě uniká, proč tam měla být krupice. Chuťově nebyla poznat, ale nevím, jestli neměla nějakou technologickou funkci. Příště ji tam nedám a uvidíme, co to udělá.

Pekla jsem z poloviční dávky a byly z toho 3 krásné chlebíky/placky,jednu jsem udělala slanou, jednu se sýrem a jednu s olivami.

Přesně podle návodu jsem dno trouby postříkala vodou a upekla.

Ortel

Osobně mám asi raději focacciu, ale ani tohle nebylo špatné. Na druhou stranu musím přiznat, že na pohled vypadá fougasse mnohem zajímavěji než focaccia. Nejvíc mi samozřejmě chutnala slaná varianta, pak překvapivě olivová a sýrová zůstala na posledním místě. 

Počet zobrazení (2499)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář