Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Čokoládovo - pomerančový mramorovaný věnec

Čokoládovo - pomerančový mramorovaný věnec

Autor: Lucka D./pátek 5. dubna 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
12

Na pohled krásná, tak trochu jinak tvarovaná bábovka. Bábovku mám moc ráda a už jsem jí neměla věky, naposledy asi když jsem ještě bydlela u rodičů. 

Ingredience

Pokud nepotřebujete chemicky neošetřený pomeranč, tak jsou všechny suroviny naprosto běžně dostupné. Jen to množství potřebné na polevu trochu přehnali. Zbyla mi jí víc než půlka.

Těsto a pečení

Těsto je jednoduché, když budete postupovat přesně podle návodu, nedá se nic zkazit. Těsto musíte rozdělit na půl, buď můžete od oka, nebo si zvažte prázdnou mísu, pak si ji zvažte těsně před půlením těsta a prostým rozdílem a podílem dvěma se dostanete k tomu, kolik těsta máte odlít. Na druhou stranu, tady u toho asi tak přesní být nemusíte, takže proč si to komplikovat. 

Pomeranč jsem před strouháním pečlivě omyla a strouhala jsem ho hodně opatrně. Spíš jsem jen tak sedřela barvu a hned jsem toho nechala. Po "odbarvení" pomeranče jsem z něj vymačkala šťávu, na požadované 3 polévkové lžíce stačí půlka pomeranče.

Mnohem zajímavější je to u plnění formy. Těsto dáváte do formy střídavě, čokoládové-pomerančové-čokoládové.... Pak jsem vždycky na rozhraní dvou těst udělala vařečkou několik osmiček, abych měla pěkně celistvou vrstvu těsta a zlikvidovala mezery mezi jednotlivými druhy těsta.

A přišla na řadu druhá vrstva těsta. Nikde jsem nenašla, jestli mám dávat čokoládové těsto na čokoládové těsto, aby měl výsledný věnec proužkované části a krájela bych buď čokoládové nebo pomerančové kousky. Nebo jestli mám tentokrát dávat těsto naopak, tj. čokoládové na pomerančové a pomerančové na čokoládové. Výsledný věnec by pak v každém kousku měl oba druhy těsta. Víc se mi líbila možnost č. 2, byla taková rovnovážnější a nehrozilo, že by napřed zmizela čokoládová část věnce. A navíc, výsledek vypadal moc dobře, věnec byl spíš takový kostkovaný, než proužkovaný.

Dala jsem věnec péct do trouby a cca po 35 minutách bylo upečeno, jakmile byla špejle po píchnutí do těsta čistá, vyndala jsem ho. Nechala jsem ho vychladnout doporučovaných 15 minut a vyklopila na mřížku. Vyklápění mě trošku zlobilo, na několika místech se přichytil korpus v té úplně spodní části formy (vrchol věnec). Na jednom místě se mi dokonce věnec rozlomil. Příště (a tohle budu určitě ještě dělat) tu spodní část formy vymažu a vysypu.

Zdobení

Během pečení jsem začala kandovat plátky pomeranče. Jádra jsem v pomeranči neměla, takže tohle jsem řešit nemusela. Bohužel jsem si pořádně nepřečetla, jak se to má dělat, a tak jsem pomeranč nakrájela na půlkolečka namísto na kolečka. Naštěstí se nic nestalo, půlkolečka v pohodě udržela tvar.

Rozpustila jsem čokoládu, smetanu a máslo a lžičkou udělala na již vychladlém věnci cákance. Té polevy zbylo hrozně moc, určitě by mi stačilo i poloviční množství. Když jsem to viděla, tak jsem se rozhodla nerozpouštět další čokoládu na hoblinky, ale zkusit je udělat ze ztuhlé polevy. Nešlo to, místo hoblinek jsem měla... slimáky:))) Esteticky to nebylo dokonalé, ale chutnali dobře.

Ortel

Ze začátku jsem nebyla z pomerančového těsta nijak odvázána a trochu jsem žehrala, že jsem ho nenechala jen vanilkové. Ale druhý den už jsem si na tu chuť zvykla a přišla mi příjemná.

Trošku zklamaná jsem byla z kandovaných plátků pomeranče, které mi vysloveně nechutnaly. Příště bych nechala pomeranč raději čerstvý, ale nevím, jestli by nepromáčel ten věnec. Možná kdyby se nějak osušil, nebo se ta vlhká strana namočila do cukru nebo čokolády, tak by to šlo. Hm... ten nápad s čokoládou se mi líbí, příště to tak udělám.

Každopádně, věnec vypadal moc pěkně a výborně chutnal. Zvládli jsme ho zlikvidovat za 2 dny. Určitě jej zařadím na svůj pečící seznam, stojí to za to. A pokud chcete oslnit tchýni netradiční a krásně vypadající bábovkou, je to ta správná volba.

Počet zobrazení (3431)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Čokoládovo - pomerančový mramorovaný věnec"

2
0

Denis Binda

06.04.2013 16:18

Je to moc hezký. Jen tak dále ! :)


0
0

Lucka D.

10.04.2013 16:56

Z tohohle věnce jsem byla opravdu nadšená, vypadal skvěle a chutnal ještě líp:)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář