Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Velikonoční čokoládový dort

Velikonoční čokoládový dort

Autor: Lucka D./pátek 29. března 2013/Kategorie: Slavnostní dorty

Hodnocení článku:
4.0
Recept z čísla
jarní
speciál

Krásný, krásný, krásný dortík, i když rozhodně nebyl dokonalý, tak jsem z něj měla po dokončení opravdu radost. S krásou bohužel souvisí i časová náročnost. Původně jsem dort (asi jako většina z vás) plánovala až na velikonoční víkend, ale z ničeho nic jsem dostala chuť ho udělat už teď. Snad vám moje postřehy pomůžou, až s ním budete zápolit sami.

Ingredience a vybavení

Ingredience nejsou problém, až na fondán, o kterém jsem se už několikrát zmiňovala. Naposledy jsem byla hrozně šťastná, že jsem ho sehnala v Makru a nemusela si jej objednávat z Internetu. 

Štěstí mě přešlo hned, jak jsem vzala krabici s fondánem do ruky a pořádně si přečetla, co je na štítku. Tento fondán byl  určený na věnečky (taková ta bílá lepkavá hmota navrchu), aby se z něj dalo tvarovat, měl se dodělat s použitím moučkového cukru, oleje a sušeného mléka. Bohužel poměry tak nějak zapomněli na krabici napsat a já doma stejně neměla sušené mléko. Nakonec jsem ho jen zahustila (prohnětla) moučkovým cukrem, aby se s ním dalo trochu pracovat. I tak se lepil, ale zvládla jsem to a kytičky nedopadly tak špatně, jak jsem bála.

Až si budete pořizovat bílou čokoládu, dejte si pozor, aby to byla bílá čokoláda na vaření. Já měla obyčejnou bílou Milku a měla jsem s ní docela problémy. Kromě toho po rozpuštění nechutnala nic moc.

Silikonové zdobící pero není nutností, stačí si koupit bílou polevu už připravenou v tubičce. Výhoda je, že pak nemusíte nic umývat. Tubičku zase uzavřete a polevu si schováte na příště. 

I bez vypichovátka na kytičky se obejdete, konec konců bude v čísle 31, takže proč si ho pořizovat bokem. Já chtěla původně místo toho použít vánoční vykrajovátko ve tvaru kytičky, ale bylo moc veliké. Po nějakém experimentování se ukázalo jako nejlepší používat pro vykrajování kulatou špičku ze zdobicího sáčku o průměru cca 1cm a párátko. Přesný postup popíšu níže.

Kovový cedník s jemným sítem nemám, použila jsem sítko na čaj, které je sice plastové, ale síťku mělo z kovu. Sítko jsem zničila, fondán byl moc tuhý (fakt jsem měla špatný) a při protlačování jsem síťku v podstatě vyrvala z obruče. Trávu jsem vyráběla tak, že jsem ji prostě nařezala nožem.

Místo silikonové formy na dort jsem použila nastavitelnou kovovou formu, kterou jsem si chtěla vyzkoušet, ještě jsem v ní nepekla.

Těsto a pečení

Suroviny až na mléko jsem dala do mísy a zapnula  ruční šlehač. Zapomněla jsem, že mezi surovinami bylo i kakao, takže se mi vznesl úžasný hnědý prach do vzduchu. Doporučuju napřed promíchat vařečkou, až se kakao namočí, vezměte na to šlehač. I tak ale musím říct, že jsem se o ruční šlehač chvílemi bála, těsto je dost husté, málem se mi chudáček zadřel. Po přidání mléka se to zlepšilo, ale pořád je těsto dost husté. Možná by stálo za to nepoužívat klasické metličky, ale spíš takové ty háky na těsto. Příště to vyzkouším s nimi.

Formu jsem vymazala a vysypala, předehřála troubu na 175°C a dala dort péct. Po 40 minutách byl korpus stále ještě hodně vlhký. Nakonec jsem ho pekla skoro 60 minut, ale po těch 40 minutách jsem ho raději ze shora přikryla alobalem, aby se zbytečně nespálil.

Než jsem korpus rozřezala, tak jsem ho nechala kompletně vychladit. Seřízla jsem mu vršek a rozpůlila jsem ho. Na půlení jsem použila takovou strunu na řezání korpusů, co měli v Tchibo. Pokud jako já máte občas problém s řezáním úplně rovně, tak s tímhle udělátkem budete spokojení. Krájení je sice pomalejší než krájení nožem, ale díky "nožičkám" je seříznutí korpusu krásně rovné.

Čokoládové figurky

Během pečení jsem si rozpustila bílou čokoládu na figurky. Chvíli jsem přemýšlela, jestli mám použít formu s většími nebo menšími figurkami, z fotky dortu se velikost figurek nedala poznat. Rozhodla jsem se pro menší figurky a udělala jsem dobře. Zajíci byli i s ušima akorát na výšku dortu. 

Až budete nalévat čokoládu do formiček, tak se snažte trefit co nejpřesněji, jinak se vám budou špatně vyndávat. U druhého kola, když jsem dělala mléčné figurky, jsem dokonce přebytečnou čokoládu stírala ubrouskem. Jakmile figurky vychladly, tak jsem je dala do lednice, aby tam pořádně zatuhly. 

U bílé čokolády buďte při vyndavání opravdu rychlí, hrozně rychle se zase pod prsty rozehřívá a zůstávají na ní otisky (poslední figurku jsem si takhle úplně zničila). Popravdě z bílých figurek jsem byla docela nešťastná. Zajícům se většinou ulomily uši, kuřátkům zobáčky nebo nožičky. Bez problémů se dala vyklopit pouze vajíčka.

Do formy jsem nalila mléčnou čokoládu a hotové bílé figurky jsem dala znovu do lednice zatuhnout. Na bílé figurky jsem pak vzala pinzetu a bílou polevu a tou polevou jsem zajícům zase uši přilepila zpátky. Kuřátka zůstala bez nožiček, do polevy na dortu jsem je trochu zabořila a nikdo nic nepoznal. Zobáčky se mi ale přilepit nepovedlo. Pokud chyběl opravdu celý zobák, tak jsem kuřátko sezobla já, a pokud chyběla jen špička, tak jsem kuřátka použila.

Mléčné figurky se vyklápěly mnohem lépe, nezlomilo se nic. Mléčná čokoláda je přeci jenom tužší než ta bílá a své udělala i ta odstraněná přebytečná čokoláda na formě.

Zajíčky i kuřátka jsem pak ještě tou bílou polevou dozdobila, nakreslila jsem jim oči a zajíčkům i ocásek. Chtěla jsem nazdobit i vajíčka, aby vypadala jako kraslice, ale výsledek se mi moc nelíbil (i ta zelená byla nějaká divná), tak jsem toho zase rychle nechala.

Náplň

Z náplně jsem byla opravdu zoufalá. Rozpustila jsem mléčnou čokoládu se smetanou, nechala zchladnout a nestalo se vůbec nic. Pořád to mělo konzistenci i barvu salka. Přitvrdila jsem a dala jsem náplň přes noc do lednice. Ráno to bylo sice trochu hustší, ale pořád salko.

Tak jsem směs znovu rozehřála, zahustila půlkou vanilkového pudingu a nechala jsem zase vychladit. Výsledek už připomínal řidší krém (asi jsem tam ten vanilkový puding měla dát celý), ale už jsem to nechala být. 

Samozřejmě jsem se pídila po tom, kde jsem udělala chybu. Recept jsem četla snad desetkrát, jestli jsem tam nedala špatné množství smetany. Ale nedala. Na Internetu jsem se potom dočetla, že existuje speciální bílá čokoláda na vaření, která má jiné vlastnosti, než ta klasická (já měla Milku) a pravděpodobně bych z ní ten krém udělala hned napoprvé. Takže, pokud si chcete ušetřit nervy, kupte si raději tuhle.

Poleva

Tak z té jsem byla zase naopak totálně šťastná. V receptu to sice nepíšou, ale téhle polevě se říká ganache a ne té, kterou uváděli u čokoládového dortu s pavučinkouSekání čokolády bylo sice kapku náročné, ale asi po 15 minutách bylo nasekáno. Na sekání jsem použila takový přístroječek od Tescomy, který jsem si původně koupila na sekání cibule. Na tu je sice mizernej, ale na sekání čokolády a oříšků je úžasnej.

Smetanu bychom podle receptu měli zahřát pod bod varu. Nevím sice při kolika stupních se vaří smetana, ale ještě nebublala a když jsem do ní zkusila dát prst, tak byla fakt horká. Smetanu jsem si koupila tu tučnější, tj. ne 33%, ale 40%, v jednom z předchozích pečení jsem někde četla doporučení, že na ganache je lepší tučnější smetana. A ještě jsem do smetany přidala kousíček másla, prý je pak poleva lesklejší.

Horkou smetanu jsem nalila na čokoládu, nechala 5 minut stát a pak jsem začala pomalu promíchávat a snažila jsem se do směsi nevmíchávat vzduch. Byla jsem překvapená, jakým fofrem se čokoláda rozpustila a vznikl úžasný čokoládový krém. Asi po 10 minutách byla ganache připravená.

Nechala jsem ji chvíli zchladnout, dort jsem postavila na mřížku a pak jsem začala dělat první vrstvu polevy. Opatrně nalila na dort několik lžic polevy. Polevu jsem rozetřela, respektive se více méně rozetřela/roztekla sama. Jenom boky dortu jsem pak musela potřít zvlášť. Rozhodně jsem nevypotřebovala půlku té polevy, spíš tak 1/3.

První vrstvu polevy jsem nechala zatuhnout a hned jsem udělala druhou vrstvu. Většinu zbylé polevy jsem na dort prostě pomalu vylila a nechala roztéct. Zbytek polevy jsem použila na dodělání boků dortu.

V téhle chvíli už jsem měla opravdu radost, dort začal vypadat jako dort.

Kytičky a tráva

Časově naprosto nejnáročnější krok celého dortu. S tím mým špatným fondánem a bez vypichovátka nebo i jen vykrajovátka to byla práce na cca 2-3 hodiny. 

Obarvení fondánu byla docela sranda, potřebujete jen opravdu malé kousky a barvení šlo lehce. Jen si na něj nezapomeňte vzít rukavice

Fondán se tak lepil, že se nedal válet. Musela jsem si vždycky vzít trochu fondánu, udělat z něj v ruce kuličku a tu pak dlaní rozplácnout. Kytičky byly díky tomu docela tlusté a navíc, každá kulička stačila právě na jednu kytičku. Umíte si představit, proč mi tenhle krok trval tak dlouho.

A teď ta horší část. Vypichovátko jsem si kupovat nechtěla, proč taky, když bude v časopisu. Vánoční vykrajovátko bylo opravdu děsně velký. Pokus o vyřezání kytičky ručně trval tak dlouho, že jsem ho hned po první kytičce zamítla. 

Začala jsem přemýšlet jak bych nakreslila kytičku. Jako dítě jsem jí kreslila tak, že jeden kroužek byl střed a kroužky na těsno kolem něj byly lístečky. Ani teď nekreslím o moc líp než jako děcko, takže proč to tak neudělat. Začala jsem hledat, z čeho bych doma mohla udělat malý kulatý otisk. Vyhrála to cukrářská špička, se kterou dělám makrónky.

Do fondánu jsem naznačila kolečko jako střed a pak jsem začala umisťovat lístečky. Pokud to prostor dovolil, dala jsem jich šest. Pokud ne, tak měla kytička jen 5 lístečků. Lístečky už jsem nenaznačovala, ale na vnější stranu jsem trochu zatlačila, abych je z fondánu "předvykrojila" (hrozný slovo, ale snad pochopíte, co tím myslím). Pak jsem si vzala párátko s ostrou špičkou a kytičku z fondánu vypreparovala. Prstem jsem zahladila roztřepané okraje a trochu jsem kytičku prohnula, aby dostala realističtější tvar. Středy kytiček jsem pak vybarvila bílou polevou nebo jsem použila stříbrné cukrové kuličky.

Kovový cedník s jemným sítem nemám, na trávu jsem použila sítko na čaj, které je sice plastové, ale síťku mělo z kovu. Sítko jsem zničila, fondán byl moc tuhý (fakt jsem měla špatný) a při protlačování jsem síťku v podstatě vyrvala z obruče. Trávu jsem vyráběla tak, že jsem si rozplácla zelený fondán, uhladila ho hladítkem a pak jsem trávu prostě vyřezala nožem.

Zdobení

Nejlepší část toho celého. Dort jsem sundala z mřížky a přenesla na talíř s ozdobným ubrouskem. Jednotlivé ozdoby jsem umisťovala pinzetou. Bála jsem se, že bych na figurkách nechala rozteklé otisky. 

Polevou jsem nic nepřilepovala, ganache je dostatečně měkká, aby se do ní figurky daly zabořit. Díky tomu taky nebylo poznat, že kuřátka jsou povětšinou bez nožiček.

Ortel

Pracnější, ale naprosto skvěle vypadající dort. Jestli máte děti, tak z něj o velikonocích budou nadšené. Náplň mi moc nechutnala, máslový nebo šlehačkový krém by byl asi vhodnější. Čokolády už je tam i tak až dost. A nezkoušejte ho krájet přes figurky, nepovede se vám to.:)

Počet zobrazení (4882)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář