Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Koláč Pithiviers s kešu oříšky

Koláč Pithiviers s kešu oříšky

Autor: Lucka D./sobota 16. března 2013/Kategorie: Koláče

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
10

Koláč přesně podle mého gusta, málo těsta hodně náplně a ještě k tomu oříškové, tu já opravdu můžu. Rychlý pohled na recept mě taky nadchnul, smíchám náplň, rozválím kupované těsto, "sestavím" koláč a upeču.

Ingredience

Trošku mi trvalo, než jsem sehnala kešu oříšky bez jogurtu, čokolády apod. Nakonec jsem pro ně musela do speciálky se suchými plody a stejně jsem vzala špatné, byly pražené. Chvíli jsem zvažovala, že tam skočím znovu, ale pak jsem došla k názoru, že snad nebude tolik vadit, když oříšky projdou troubou ještě jednou. Použila jsem tedy pražené nesolené kešu. Když jsem pak jedla výsledný koláč, hodně jsem se zamýšlela nad tím, že jsem mohla vzít jiné, lépe sehnatelné, oříšky - lískové oříšky nebo mandle, které jsou v tomto koláči obvyklejší, jak přiznávají v úvodu receptu. 

Zbytek surovin byl naprosto bez problémů. Jen vám stačí 1 balení listového těsta, nebo alespoň mě stačilo, rozhodně nepotřebujete 2, a to si nemyslím, že bych rozválela těsto do neviditelna.

Těsto a sestavení koláče

Smíchala jsem suroviny na náplň přesně podle návodu. A hned po smíchání jsem začala náplň uždibovat, byla fakt moc dobrá.

Rozválela jsem těsto na sílu tak 2-3mm. Kvízová otázka, co mám asi tak doma kulatého a má to 23cm v průměru. První mě samozřejmě napadl mělký talíř, velikostně cca seděl a už už jsem chtěla začít řezat základnu koláče, když jsem si uvědomila, že moje talíře nejsou tak úplně kulaté. Respektive kulaté jsou, ale nemají hladký okraj, mají tam vytvarované vlnky. Tak jsem zase talíř pokorně vrátila do kredence a začala hledat, co má cca stejnou velikost jako talíř a je opravdu hladce kulaté. Mým požadavkům vyhovovala modrá mísa, kterou normálně používám na míchání těsta.

Vyřízla jsem základnu, přenesla jí na plech vyložený pečícím papírem (raději používám ten, než vymazávat plech, výsledek mi pak přijde zbytečně mastný), nanesla jsem kopeček (vlastně spíš kopec) náplně a snažila jsem se nechat doporučovaných 2,5cm od okraje volné.

Chvíli jsem přemýšlela, zda by mi ten zbytek těsta nestačil na vyválení "přikrývky" koláče. Ale nakonec jsem se rozhodla dát ten zbytek bokem a rozbalila jsem druhé balení listového těsta.Vyválela jsem ho zase na 2mm a držela jsem cca požadovaný tvar čtverce. Než jsem "přikrývku" přenesla na koláč, tak jsem potřela okraje základny rozšlehaným vejcem.

Pomocí válečku jsem přenesla rozválené těsto na koláč a trochu uhladila vršek a boky. Přitiskla jsem k sobě okraje a ořízla jsem přečnívající těsto. V tu chvíli jsem malinko znejistila, protože přede mnou ležela krásná buřinka, nikoliv kulatý koláč.

Taky jsem přemýšlela, jak mám vyříznout do povrchu těsta vzor a jaký vzor? A měla jsem proříznout těsto skrz nebo jen naznačit vzor v povrchu těsta? V časopisu se o tomhle kroku zrovna moc nerozepisují a z fotky taky není nic poznat. Asi to nechávají na naší fantazii. 

Rozhodla jsem se vyřezat čtverce a v jednom místě jsem těsto prořízla úplně skrz, aby měl kudy utíkat vzduch z vnitřku koláče. To proříznutí se mi na výsledném koláči moc nelíbilo, bylo to takové... vyhřezlé je asi to správné slovo. Příště udělám doprostřed koláče malý křížek, kterým těsto úplně proříznu. To vyřezávání nebylo nic moc jednoduchého, napřed jsem na to vzala rádlo, ale protože jsem neměla žádnou tvrdou oporu, tak to bylo na nic. Nakonec jsem vzala hodně ostrý nožík a vzor tak nějak "vykuchala" do těsta.

Koláč jsem potřela rozšlehaným vejcem na poslední chvíli (zapomněla jsem na to a málem už byl v troubě bez vajíčka) a dala péct. 

Teď mě začalo zajímat, kolik listového těsta mi vlastně zbylo. Dala jsem všechny zbytky na váhu a bylo toho něco málo přes 500g, tj. celé jedno balení. Takže jak jsem psala výše, nekupujte ta balení dvě, opravdu vám bude stačit jen jedno.

Pečení

Po 20 minutách jsem stáhla teplotu trouby, přesně jak píšou v návodu a asi po 40 minutách pečení jsem koláč přikryla alobalem, přišel už mi zlatý akorát.

Během pečení se listové těsto nafouklo, tvar buřinky zmizel a z koláče se stal tvarem disk, přesně takový, jako je na fotografii v časopise.

Ortel

Tenhle koláč byl jednoduše řečeno báječný. Sice jsem doma neměla zakysanou smetanu, kterou doporučují při servírování, ale hodila by se k tomu, určitě si jí nezapomeňte koupit. Koláč jsem jedla teplý i studený  a byl výborný při obou teplotách.

Počet zobrazení (3679)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Koláč Pithiviers s kešu oříšky"

2
0

Denis Binda

17.03.2013 10:58

Móóóc hezký! Připomíná mi to ořechový štrúdl. :)


0
0

Lucka D.

17.03.2013 17:58

Něco podobného to bude:) A je to fakt báječný koláč, jedna z těch lepších dobrůtek, které jsem zatím zkoušela.

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář