Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Lososové tartaletky

Lososové tartaletky

Autor: Lucka D./neděle 10. února 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
6

Lososové tartaletky asi nejvíc chutnaly mě, rozhodně jsem vedla na počet zkonzumovaných kousků. Dělala jsem dvojí náplň, lososovou dle receptu a pak ještě tuňákovou. Lososovou náplň jsem dělala přesně podle receptu, ale stačila mi jenom na 2/3 tartaletek. Lososa už jsem doma bohužel neměla, tak jsem přidělala další náplň z tuňáka (recept stejný jako u lososa, jen jsem použila jinou rybu).

Ingredience a vybavení

Plnotučný smetanový sýr, který je uveden v receptu, jsem si přeložila jako smetanovou lučinu, která je bez problémů k sehnání. Jarní cibulka a uzený losos by snad měli být běžně dostupné v každém supermarketu. Místo másla jsem použila Heru. Tučná je stejně jako máslo, ale alespoň v ní není tolik cholesterolu.

Bohužel jsem ještě neměla doma formičky na tartaletky, tak jsem použila formičky na košíčky. Bylo to sice mnohem pracnější (jsou tak čtvrtinové), ale na Silvestra bylo lepší mít spíš něco velikosti jednohubky než deseti centimetrový koláč.

Těsto

Těsto je totožné s receptem na quiche v č. 4, jedná se o typické křehké těsto. Nenechte se zmást těmi 2 vejci uvedenými mezi ingrediencemi na těsto v časopise. Do těsta patří jen jedno vejce a druhé se má rozšlehat a použít až při pečení naslepo. 

Narozdíl od quiche, kde jsme měli těsto zpracovat ručně, tak v tomto případě vysloveně chtějí, abychom nechali těsto zpracovat robotem. A bylo to super, čistější ruce jsem při dělání těsta v životě neměla.

Taky práce s těstem byla nějaká mnohem lepší než u quiche, nelepilo se, ani se netrhalo. Nevím, jestli to bylo tím, že těsto zpracovával robot, nebo použitím Hery místo másla nebo tím, že jsem nechala těsto v lednici odpočívat hodinu a ne jen 30 minut. 

Postup

Při plnění do formiček jsem zjistila, že mých 12 formiček na košíčky nestačí, musela jsem přidat ještě 14 formiček na muffiny. Pečení naslepo probíhalo poněkud neklasicky, formičky byly tak malé, že se nedaly vyložit papírem, takže jsem fazole sypala rovnou na těsto. Jinak však byl postup stejný jako vždy - propíchat těsto, zatížit fazolemi, péct 10 minut, vyndat fazole, potřít rozšlehaným vajíčkem a péct dalších 5 minut.

Jakmile jsem dala tartaletky péct, rozdrtila jsem v robotu lososa a jarní cibulku. Náplň jsem udělala přesně podle receptu (a fakt byla dobrá). Dá se to v klidu stihnout během prvních 10 minut pečení naslepo. Jen mi pak nějak hrozně rychle došla při plnění do košíčků, nebyla jsem ani ve dvou třetinách a už jsem neměla co nandavat.

Dalšího lososa už jsem doma neměla, ale naštěstí jsem měla plechovku s tuňákem na přírodno. Recept na náplň jsem ponechala stejný, jen jsem prohodila druh rybičky. Ale popravdě ty tuňákové tartaletky byly dost suché, přeci jen je losos tučnější ryba. Jestli to budete dělat s tuňákem, dejte tam víc sýra nebo si přidejte kousek másla, příp. zkuste ubrat vajíčko.

Pečení proběhlo dle plánu, po 25 minutách jsem vyndavala hotové tartaletky. Jen mi u všech popraskala náplň. Vzhledem k následnému zdobení to nebyl až takový problém, zamaskovala jsem to, ale i tak by mě zajímalo, proč popraskali. Nechala jsem je vystydnout, nazdobila kousky ryby a cibulky a podávala. Jen na fotce v časopisu prostě to zelený jako jarní cibulka nevypadá, ať se na to dívám, jak se na to dívám.

Ortel

Lososové tartaletky byly moc dobré, pořád mi tam přijde moc výrazné vajíčko, ale to stačí příště jedno ubrat a naopak přidat lososa. Do těch tuňákových už asi nepůjdu, byly fakt moc suché a navíc lososa mám obecně radši než tuňáka. 

Počet zobrazení (12973)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Lososové tartaletky"

12
0

denisko

10.02.2013 14:46

Moc hezké a vypadá to chutně. Já mám lososa taky rád.


0
0

Lucka D.

11.02.2013 7:35

Ty lososové byly fakt moc dobré, můžu vřele doporučit. Na silverstra jsem skoro nic jiného nedlabala:)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář