Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Lotrinský quiche

Lotrinský quiche

Autor: Lucka D./čtvrtek 8. listopadu 2012/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
4

Na tenhle koláč jsem se hrozně těšila, kombinaci smetany a cibule považuji za naprosto úchvatnou. Trochu mě zarazilo, že v tomhle receptu cibule nebyla. Nicméně při prvním pokusu se vždy snažím držet receptu, tak jsem cibuli oželela a držela se návodu.

Ingredience

Tentokrát žádný problém se sháněním surovin nebyl, jen jsem místo anglické slaniny koupila uzené (špatná paměť - ty seznamy před nákupem fakt mají svůj smysl). Do obchodu už se mi kvůli tomu nechtělo, takže tady jsem se od receptu odchýlila.

V receptu je celkem 5 vajíček, 3 do náplně, 1 do těsta, 1 na potření těsta. Z toho potírání to vajíčko zbude skoro celé. Takže doporučuji ušetřit jedno vajíčko a co zbude z potírání použít do náplně.

Čedar jsem sháněla v Tescu a měli tam originál zabalený čedar z Anglie v pultíku s balenými sýry, nejmenší balení mělo 200g. To by až tak nevadilo, do quiche je potřeba 75g a já mám čedar ráda, takže bych se o to, že by se zbytek nějak nezlikvidoval, vůbec nebála. Cena je 200g za cca 100,--. Ale hledala jsem dál a v pultíku s těmi "ručně" balenými sýry měli čedar taky a s cenou 190,--/kg a měli tam i menší balení, takže jsem si koupila cca 100g za 20,--.

Asi už Vás napadlo, že ta cena je podezřele nízká. I mě to přišlo divné, ale spořivka uvnitř mě mě přesvědčila, že Tesco i čedar jsou z Anglie, tak to bude OK.

Nebylo.

Tenhle čedar chutnal jako víc odleželý eidam a s tím drahým originál baleným čedarem neměl společného vůbec nic. Teda něco jo, byl to tvrdý sýr a obojí koupíte v Tescu.

A ještě jedna drobnost. V receptu píší 284ml smetany ke šlehání. Trošku oříšek, že? Na mé smetaně je napsáno 200g a váhu nebo měřidlo na ml smetany prostě nemám. Nebudu Vám lhát, při vaření jsem to udělala tak, že jsem tam dala celou jednu smetanu a cca 1/3 další smetany. Nicméně při psaní tohohle článku mi to začalo dost vrtat hlavou.

Tak jsem se zeptala strejdy Googla na převod mezi ml a g u smetany a odpovědi nic moc. Po vysilujícím výslechu a přemýšlení, jak se zeptat, abych dostala jednoduchou odpověď, jsem to vzdala a začala vzpomínat na fyziku základní školy.

Takže jak to bylo - gramy jsou jednotkou váhy, ml jednotkou objemu a aby se to dalo přepočítat potřebuju něco, čemu se říká hustota. Původní vzoreček je hustota = hmotnost/objem, když to obrátím, tak objem = hmotnost/hustota. Hmotnost znám, to je těch mých nešťastných 200g, takže teď jenom zjistit, jaká je vlastně hustota smetany.

Jakmile jsem začala hledat výraz "hustota smetany", našel google úžasný odkaz na mlékařské listy, kde je uvedena hustota mléka, smetany apod. v závislosti na množství tuku, teplotě, bílkovinách a bůh ví čem ještě.

Pro teplotu 20°C, kterou mám doma, tam byly následující hodnoty:

 Obsah tuku 12%  21,5%  32,6%  43% 
 Hustota 1,021 1,012  0,998  0,994 
 g 100 100  100  100 
 ml 97,9 98,8 100,2  100,6 

Moje smetana měla 31%, což je trochu míň, než 32,6%, ale i tak si myslím, že mohu směle tvrdit, že u klasické smetany ke šlehání 1g = 1ml.

Takový práce a taková "blbá" odpověď. Asi má nakonec otec pravdu, když mi pořád říká, že moc přemýšlím. Ale co, alespoň to mám a Vy už taky i vědecky podložené!

Suma sumárum, měla jsem tam dát 284g smetany, dala jsem tam smetany pravděpodobně trochu míň (1 a cca 1/3), ale na výsledek to podle mě vliv nemělo.

Těsto

S těstem jsem trochu zápasila, opravdu hodně se při válení trhalo. Vůbec nechápu, jak se té paní na fotografii mohlo povést vyválet ho do téměř dokonale kulaté placky. Moje při prvním pokusu vypadalo spíš jako kytička. A to kytička s velmi malým středem a velmi velkými okvětními plátky. I když mám kytky ráda, tahle byla nepoužitelná.

Těsto jsem znovu zpracovala a vyválela znovu. Tentokrát jsem při válení nikam nespěchala a na váleček tlačila vždy jen mírně. Kytičku jsem měla znovu, ale s velikým středem, takže se dala bez problémů použít.

V receptu doporučují těsto vždy vyvalovat jen jedním směrem a otáčet s ním. V momentě, kdy mi těsto začalo dělat první "okvětní plátek" už to bylo nemožné. Otáčením se ty "okvětní plátky" jen zvětšovaly a těsto se kolem nich trhalo. Takže jsem přestala otáčet a vyvalovala už do všech směrů. Abych pak byla schopná těsto navinout na váleček a přenést do formy, tak jsem ho musela pomocí roztírací lopatky trochu odlepit od válu.

Těsto fakt musíte nechat odležet. Já jsem ho měla v lednici jen 20 minut a myslím, že to byl i důvod proč se mi tak trhalo. Takže příště ho zkusím nechat odpočívat hodinu a uvidíme.

V návodu doporučují nechat těsto o cca 1 cm přečnívat, což je akorát okraj té silikonové formy. Při pečení se těsto stáhlo na  cca polovinu toho okraje. Přišlo mi to malinko nevzhledné, takže příště nechám těsto přečnívat jen na půlku okraje a budu doufat, že se při pečení stáhne natolik, aby mi kolem nezbyl "límec".

Jinak pečení naslepo bylo v pohodě, jen mi po něm zůstaly fazole, které už prošly troubou. Netušíte, jestli se pak dají znovu nasypat do dózy pro pozdější vaření nebo je vařit hned nebo jestli už jsou na vyhození?

Protože to těsto se mi opravdu moc nelíbilo, špatně se s ním pracovalo a bylo dost tučné. Tak jsem začala hledat na Internetu nějaké alternativy. Asi jsem nenašla recept, kam by se dávalo vajíčko, ale našla jsem spoustu receptů kam se dávala voda a méně másla. Příště zkusím tento od kluků v akci (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=189):

  • 300 g hladké mouky (nebo 200 g hladké a 100 g pšeničné celozrnné)
  • 150 g másla
  • sůl
  • studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se, cca 100 ml

Je to na 30 cm formu. Takže při přepočtu na 20 cm formu, která byla u časopisu:

  • 200 g hladké mouky (nebo 130 g hladké a 70 g pšeničné celozrnné)
  • 100 g másla
  • sůl
  • studená voda - aby těsto bylo tuhé a nelepilo se, cca 70 ml

Taky těsta docela dost zbylo, když to ořezáte podle formy, tak jsou tam velké zbytky. Tentokrát už jsem neměla náladu s tím cokoliv dělat, ale příště z toho nařežu proužky, pokladu nastruhaným sýrem a dám zapéct.

Náplň

Těsto, i když se s ním špatně pracovalo bylo celkem OK. Zklamání přišlo z náplně. Uzený je fakt něco úplně jiného než slanina, takže to značně pozměnilo chuť. Čedar, který nechutnal jako čedar, tomu taky nepřidal a 3 vajíčka jsou prostě moc.

Celkově náplň chutnala jako vajíčková omeleta s trochou sýra a vůní uzeného.

Taky bych doporučovala sýr do té smetany nastrouhat na místo krájení na malé kostičky, líp se to podle mě chuťově rozloží.

Práce s tou silikonovou formou v kombinaci s takhle tekutou náplní vypadala jako Dantovo předpeklí. Představte si totálně tekutou náplň a formu, která nedrží tvar, protože je ze silikonu. V postupu radili, abychom tu náplň nenalili do formy komplet. Poslechala jsem. Ale i tak to byl nejopatrněji překonaný metr a půl od linky k troubě, který jsem kdy urazila.

Trochu problém byl pak v troubě tu náplň dolít. Pekla jsem na mřížce, která je dost vysoká a nedá se vytáhnout. Otočit nádobu se zbytkem náplně a přitom se nepopálit, bylo možné jen částečně. Takže jsem zbytek náplně přelila do malé nízké mističky, která otočit šla. V podstatě jsem náplň lila na 3x - na lince, v troubě z původní nádoby a v troubě z mističky.

A poslední věc, posypání muškátovým oříškem. Normálně jsem zvyklá sypat koření přímo ze sáčku, ale v troubě je pohyb natolik omezený, že se mi nepodařilo quiche posypat rovnoměrně. Příště na to musím vzít sítko.

Určitě pečte na plechu a ne na mřížce, jen nezapomeňte, že ho v troubě musíte mít už při zahřívání. Postavit plnou formu na studený plech by dobu pečení zbytečně prodloužilo.

Jinak jak byla náplň hodně tekutá, tak se místo avizovaných 40 minut pekla celých 55 minut. Rozhodně na to pečení nepospíchejte a prostě počkejte, dokud se to nepropeče. Jakmile mi na špejli už neulpěli žádné vlhké drobty, vytáhla jsem to z trouby.

Příště zkusím náplň pozměnit, dám tam cibuli, smetanu, zakysanou smetanu a vajíčka pouze dvě. Uvidíme, co z toho bude.

Shodou okolností včera v MasterChef na Nově dělali quiche taky a místo obyčejné cibule používali pórek, příp. i červenou cibuli, aby to bylo barevnější. Asi se nechám při příštím pokusu inspirovat.

Ortel

Díky náplni nic moc, ale quiche jako takový rozhodně nezavrhuju, jen to chce prostě jinou náplň, aby to bylo zajímavější. A jak se na to tvářili ostatní? Kolegyni v práci to chutnalo, přítel to okomentoval slovy "je to taková jemná sýrová pochoutka".

Počet zobrazení (3109)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář