Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Panforte

Panforte

Autor: Lucka D./neděle 27. ledna 2013/Kategorie: Koláče

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
6

Panforte je rozhodně zajímavý koláč plný oříšků, medu a ovoce. Opravdu jsem se těšila, až ho ochutnám, ale nepovedlo se mi ho ukousnout. Chuťově tedy nemůžu hodnotit (alespoň zatím) a budu se věnovat hlavně popisu pečení.

Trošku mě zarazilo, že v takovém tom rámečku "Kde se vzal" vysloveně píšou, že se panforte říkalo "chléb s medem a pepřem". No, ale pepř v receptu nikde není. Divný, že?

Ingredience

Nesehnala jsem jedlý papír, ale dá se to udělat i bez toho. Aby se mi koláč nepřipekl, použila jsem klasický papír na pečení. 

Taky jsem nesehnala loupané lískové oříšky. Koupila jsem oříšky se šlupkou a doma jsem je chtěla oloupat. Už jsem loupala mandle a pistácie a na obojí stačilo pár minut v horké vodě. Na šlupku pak stačilo trochu zatlačit a oříšky v podstatě samy vyskočily ven. Dobrý nápad, ale na lískáče to nefunguje. Totálně jsem si dodělala nehty, šlupku jsem musela v podstatě seškrábat. Takže zapomeňte na horkou vodu. Lískové oříšky se loupou tak, že rozehřejte troubu na 200°C, oříšky dáte na plech a pečete cca 10 minut. Pak je vyndáte ven, nasypete do utěrky a v utěrce je o sebe chvíli třete, aby se šlupky odřely. Pár jich na oříšcích zbude, ale to neřešte.

Všechno ostatní jsem bez problémů sehnala. V receptu jsou na výběr sušené fíky nebo meruňky. Fíky mám radši, takže jsem zvolila ty.

Těsto

Tak tohle byl opravdu oříšek, v podstatě i doslova. V receptu totiž není napsáno, zda se mají oříšky a fíky nasekat nebo ne. Podle fotografie v časopisu oříšky nevypadaly jako nasekané, tak jsem je nechala v celku. Fíky jsem rozkrájela na poloviny. A tohle byla podle mě první chyba, oříšky prostě byly moc velké a protože v receptu není moc mouky, tak se mi nepodařilo udělat pořádně těsto.

Druhý problém byl v tom, jak nechat zkaramelizovat med. Upřímně, jak poznáte, že med zkaramelizoval? U normálního cukru to poznám, zezlátne. Ale med? Ten je přeci zlatej tak nějak od začátku. Nakonec jsem se rozhodla, že počkám, než to začne bublat a pak to budu ještě chvíli zahřívat. Myslím, že tenhle krok se mi taky nepovedl. Na konci zahřívání už mi směs ani moc nevoněla. 

Nalila jsem směs do mísy, kde jsem měla promíchané zbylé suroviny a hned promíchala. A tady nastal další problém, té tekutiny prostě bylo moc málo a nepodařilo se mi udělat těsto. Skončila jsem se směsí, kde bylo tak ze 2/3 spojené těsto a zbytek byl prostě mouka a oříšky. Napadlo mě to zachránit tím, že jsem tam jako tekutinu přilila zlatý sirup (napůl zkaramelizovaný cukr, který se dá koupit jako hotový výrobek).

Přendat těsto do formy a uplácat ho šlo naštěstí bez problémů. Pekla jsem ve formě na quiche, kterou jsem vymazala olejem a vyložila papírem na pečení. 

Pečení

Pekla jsem 50 minut na 175°C. Nevím, jak jste zvyklí vy zkoušet, zda je těsto upečené, ale já na to prostě shora sáhnu prstem, a pokud je to víc piškotové těsto, tak do toho ještě píchnu špejlí. U tohoto koláče to NEZKOUŠEJTE PRSTEM. Já se naprosto úchvatně tím prstem totiž probořila do zkaramelizované směsi. Pálilo to jako čert a co uděláte jako první, když se spálíte? Strčíte si prst do pusy. Jenže tou dobou byl prst pokrytý karamelem. Takže jsem si spálila nejen prst, ale i jazyk. Prst jsem pěkně zčerstva, a v doprovodu mnoha nadávek, strčila pod tekoucí ledovou vodu a pak jsem z něj konečně mohla sloupnout vrstvu karamelu.

Díky pečícímu papíru se panforte z formy vyklápěl bez problémů a dá se s ním i v pohodě manipulovat a přemísťovat na talíř. 

Ortel

Po upečení jsem byla docela nadšená, panforte vypadalo jako na obrázku v časopisu. Nicméně vzhledem k tomu, že se to nedalo ukousnout, tak je můj soud dost negativní "doslova vyhozené peníze" a zrovna u tohohle dezertu byly suroviny fakt docela drahé. Pořád platí, že mě panforte hodně zaujalo. Podle receptu z dobrůtek ho už ale dělat nebudu, není to dobře napsaný recept. A zlatý sirup už tam taky raději dávat nebudu.:)

Našla jsem si pěkný recept i s videem a někdy příště ho zkusím. Oříšky se tam sekají, v receptu je i máslo (něco, díky čemu z toho půjde uplácat těsto) a med s cukrem se zahřívá přesně na 119°C (fakt mám ráda přesné pokyny) a je tam i pepř.


Počet zobrazení (2797)/Komentáře (8)

8 komentář(e) ke článku "Panforte"

7
0

denisko

28.01.2013 12:45

Vzhledem to vypadá autenticky s koláčem z videa, jen kdyby byla v pořádku ta konzistence. :(


0
0

Lucka D.

02.02.2013 15:29

Po upečení to opravdu vypadalo moc dobře, ale jíst se to nedalo. Popravdě, já nebyla schopná to ani ukousnout.:(


0
0

denisko

28.01.2013 16:52

Plánujete si koupit Velikonoční speciál Pečených dobrot ?

P.S. : Poslal jsem Vám na e - mail můj strašný výsledek Rumových báboviček. + fotky


0
0

Lucka D.

02.02.2013 15:30

A oni mají vydat nějaký velikonoční speciál? Dívala jsem se po netu, ale nic jsem nenašla. E-mail jsem viděla, jen jsem na něj reagovala až včera, přes týden jsem se k webovkám vůbec nedostala:(


0
0

denisko

03.02.2013 12:15

Ano, měl by vyjít asi v březnu. Když chcete vědět, co v něm bude a jaké formy, tak se podívejte na www.eaglemoss.com - Baked and Delicious - Shop - Specials / musíte si ale zvolit Spojené království a Irsko /. Ale speciály budou trošku dražší.


0
0

Lucka D.

03.02.2013 18:26

Super, děkuji za tip. Jen se obávám, že tu dostupné nebudou. Je tam i helloweenský, vánoční a valentinský a nic z toho tu na trhu nebylo:( Snad ten velikonoční prolomí ledy, uvidíme.


0
0

denisko

04.02.2013 13:32

Oni zde vyjdou všechny speciály, velikonoční v březnu, party speciál v srpen - září, halloweensky v říjnu, listopadu, zimní konec listopadu - prosinec, valentýnský příští rok leden - únor.

Potom na té stránce není uváděn letní speciál, ve kterém bude silikonová forma ve tvaru růže, cukrovačka a 4 silikonové listy - od nejmenšího po největší. Letní speciál vyjde v červnu - červenci.


0
0

Lucka D.

04.02.2013 14:06

Tak to je úžasný, moc se těším. Máte to zaručeného zdroje? Ráda bych to dala na úvodní stránku, určitě to bude zajímat i ostatní.

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář