Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Focaccia

Focaccia

Autor: Lucka D./středa 23. ledna 2013/Kategorie: Slané pečivo

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
1

Domácí focacciu jsem poprvé jedla u Emanuela Ridiho v Praze a jakmile jsem si zvykla na výraznější chuť olivového oleje, tak jsem jí nemohla přestat jíst, dokud jsem celou tu obrovskou placku nezlikvidovala. Upéct už jsem ji podle receptu z dobrůtek zkoušela, ale bohužel mi doma špatně kyne těsto, z nějakého důvodu je mu zima i na topení. Ale včera jsem dostala jako dárek domácí pekárnu, která má i speciální program na kynuté těsto. A fakt to funguje, těsto krásně nakynulo. 

Ingredience

Vločkovou mořskou sůl doma nemám, ale použila jsem kamennou hrubozrnnou a stačilo to. Čerstvé bylinky jsem zrušila úplně, chtěla jsem focacciu prostoupenou olivovým olejem a solí jako jsem měla u Ridiho. Pokud byste nesehnali olivový olej a chtěli ho nahradit normálním olejem, nedělejte to, nebude to focaccia.

Těsto

Tak tady jsem byla hodně z obliga. Vše jsem přesně podle receptu dala do pekárny, ta to zamíchala, nechala nakynout a já to jen po 90 minutách vyndala. 

Ale chvilku asi zůstanu u tvaru focaccii. Už během pečení jsem si totiž uvědomila, že vypadá špatně, vyběhla mi až moc nahoru. Schválně se pečlivě podívejte na fotku focaccii v časopise, uvidíte, že má na povrchu takové drobné důlky a že je plochá. A já si uvědomila, že jsem těsně před pečením nepomačkala prsty těsto a nezamačkala dovnitř tu sůl. Předpokládám, že proto mi vyskočila tak do výšky. Znovu jsem si přečetla recept a bylo jasno. Neudělala jsem to, protože to do receptu nenapsali. Takže na tohle pozor.

Před pečením jsem těsto lehce potřela olivovým olejem a posypala solí. Ale popravdě, jsem obojího měla dát víc, mnohem víc, zvlášť toho olivového oleje, vůbec z focaccii nebyl cítit.

Pečení

Moje trouba umí jen 225°C, takže focaccia měla trochu víc horko, než je v receptu. S těma troubama je to stejně zajímavý, proč nemůžu nastavit teplotu přesně na stupeň, proč to skáče jen na předprogramované teploty? Divný... Pekla jsem to přesně 22 minut a byla krásně propečená.

Ortel

Focaccia od Ridiho mi chutnala mnohem víc. Dívala jsem se i na net na jeho recept a má tam trochu jiné poměry, příště zkusím ten a uvidíme, jak to dopadne.

P.S. - Už jsem vyzkoušela a jak to dopadlo se dočtete tady.

Počet zobrazení (2168)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář