Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Fondánové fancies

Fondánové fancies

Autor: Lucka D./úterý 22. ledna 2013/Kategorie: Dezerty

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
8

S fondánem jsem v životě nepracovala, ale pod dojmem "Báječných dortů" z Primy jsem se na práci s ním hrozně těšila. Takže jakmile jsem si ho objednala z cukrářských potřeb, tak jsem se do toho dala.

Ingredience

Až na výše uvedený fondán je vše běžně dostupné. Jen mě zarazilo to neuvěřitelný množství, celkem skoro kilo na korpus a půl kila fondánu. Přišlo mi to hrozně moc, kdo by to proboha jedl. Dělala jsem raději z poloviční dávky. Jenomže když jsem pak začala hledat formu, do které bych nalila těsto, tak jsem pochopila, proč je tam těch surovin tolik. Zkuste najít něco dost malého a zároveň vysokého, v čem byste to pak upekli na nějaký rozumný tvar, nejlépe obdélník nebo čtverec.

Meruňkovou marmeládu raději neudělejte moc řídkou, nejen že je z toho všechno upatlané, ale popravdě, když jsem do hotového výrobku pak kousla, tak kousky s výraznější chutí marmelády byly mnohem lepší. Zpětně si myslím, že kdybych tu marmeládu vůbec neředila, tak udělám líp.

Na barvení fondánu jsem použila tekutou barvu, ne tu práškovou, kterou jsem použila třeba na makrónky. Ale v normálním obchodě ji neměli a taky jsem si ji musela objednat z cukrářského obchodu.

Sice to není ingredience, ale... Ozdobnou stuhu na spodek jsem nesehnala, tak jsem koupila obyčejné bílé papírové košíčky.

Těsto

Napřed jsem se kapku lekla, že popis toho, jak se dělá těsto, kompletně chybí, ale nakonec stačily i ty lakonické instrukce z bodu 1. Na těstu se naštěstí nic moc zkazit nedalo. Trochu problém byla forma. Nakonec jsem to nalila do malého čtvercového skleněného pekáčku, ve kterém obvykle dělám kuře. Nevěděla jsem, jak moc se k němu těsto přilepí, tak jsem ho pro jistotu napřed vymazala olejem a vyložila papírem na pečení. Když to tak hodnotím zpětně, možná by se to dalo nalít i do té formy na chleba, co byla jednou součástí časopisu.

Pečení

Troubu jsem poprvé otevřela přesně po min. doporučované době 45 minut, chtělo to ještě chvilku, ale po 55 minutách bylo pečeno, i když jsem to pekla na 150°C.

Zdobení

Tak tady teprve začínala zábava, i když po dvou hodinách mi to přišlo spíš jako galeje. Okraje korpusu mi připadaly docela rovné, tak jsem je neseřezávala. Korpus jsem rozkrájela na čtverce a skoročtverce (správně vlastně spíš kostky a skorokostky) o rozměrech cca 3 až 4 cm.

Připravila jsem si fondán. Tady jsem trochu váhala, jak to s ním půjde, protože mi jako hmota přišel docela tuhý. Ale nakonec šel rozválet bez problémů. Dokonce i barvení bylo v pohodě. Pomocí párátka jsem nanesla pár kapek barvy a fondán pak ručně hnětla, dokud se barva neprostoupila celou hmotou. Nicméně z pod nehtů se ta barva dostává fakt špatně, doporučuju si na barvení vzít rukavice. 

Jakmile jsem měla nabarveno na požadovaný odstín, tak jsem začala válet. Ten cukr na posypání byl potřeba, aby se fondán nelepil na váleček. Fondán neválejte moc na tenko, 3-5 mm je akorát, při uhlazování fondánu na piškotu má ten tenký tendence se trhat. A ať jsem dělala, co jsem dělala, tak jsem nikdy z té vyválené hmoty nenakrájela víc než 8 kousků na potažení.

Tak a teď ty galeje, vzít každý čtvereček, pomatlat ho tekutou marmeládou ze všech stran kromě spodní, vzít kousek vyváleného fondánu a pečlivě uhladit a namačkat ze všech stran. Napřed jsem uhlazovala jen s pomocí prstů, ale moc mi to nešlo. Nakonec jsem použila hladítko, které jsem si moudře objednala spolu s tím fondánem a šlo to s ním opravdu mnooohem líp. 

Ořezané kousky fondánu jsem použila znovu a bylo mi jedno, jestli na nich byly zbytky marmelády nebo ne. Ale nedělejte to. U toho růžového fondánu se to ještě sneslo, ale u toho bílého tam zůstaly po marmeládě viditelné stopy a bonbonek už pak nevypadal tak pěkně. Nebyl potažený fondánem jak padlý sníh, ale fondánem s oranžovými skvrnami. Po druhé várce barvení a válení fondánu mě to barvení už přestalo bavit, takže většina fancies byla nakonec bílá, resp. drobně leopardí. 

Poloviční dávka těsta a fancies jsem potahovala fondánem 2,5 hodiny, plus pak ještě úklid kuchyně. Pokud jste to zkoušeli z plné dávky, tak doufám, že jste piškot krájeli na větší kusy, protože tohle bylo fakt na zabití.

Poslední krok, zdobení tužkou, jsem si nechala až na druhý den na ráno. S tou tužkou jsem trochu zápasila. Pokud jsem měla správně hustou polevu, tak se mi nepovedla do tužky natáhnout. Zkusila jsem jí tedy do tužky naládovat druhý koncem, ale zase se s tím nedalo dělat, poleva nechtěla protékat skrz špičku, byla jsem schopná dělat jen tečky a to jsem pero tiskla tak silně, že mě bolely prsty. Když jsem hmotu udělala řidší, tak se mi zase všechny vzory hrozně rozpily.

Ortel

Někde během potahování a válení fondánu se ztratila veškerá radost z pečení. Chuťově je to skutečně průměr, prostě klasický piškot potažený cukrem. Možná by to bylo lepší, kdyby mezi fondánem a piškotem byla vyšší vrstva meruňkové nebo jiné, víc kyselé, marmelády. Popravdě mi ta cukrová vrstva fondánu i trochu vadila. Suma sumárum, za tu námahu to bohužel nestojí.

Počet zobrazení (4160)/Komentáře (5)

5 komentář(e) ke článku "Fondánové fancies"

16
0

Denis Binda

22.01.2013 12:37

Na to, že jste to dělali 1. krát to je vynikající !


0
0

Lucka D.

22.01.2013 20:04

Děkuju:)


0
0

Denis Binda

22.01.2013 16:45

Kdy budete zase něco péct, a když už víte, co plánujete ?


0
0

Lucka D.

22.01.2013 20:09

Právě jsem dopekla focacciu:) A o víkendu bych ráda zkusila čokoládový dort s ozdobnou pavučinou, ale nerada plánuju, tak uvidíme, jestli mi to vyjde.


0
0

Denis Binda

23.01.2013 15:36

Já nejsem z České republiky ale i přesto tento časopis sleduji, k Vánocům jsem dostal 7 číslo / začínám od sedmičky :) / a Peču zatímco můžu. Jsem takový baby kuchař. Už jsem pekl Sušenky Kočičí jazýčky / moc mi nechutnaly, uprostřed bily jako žvýkačka /, Křehké sušenky / zde jsem zas moc nadrobno pomlel čokoládu, takže z toho byly nakonec čokoládové sušenky /, Řezy s citronovým krémem / ty byly velmi dobré, jen ten Lemon Curd jsem nesehnal, tak jsem si ho musel udělat doma, srazili se mi tam bílky, takže to moc nevyšlo, ale v koláči to bylo velmi dobré /, a na sobotu jsem si přichystal pečení ve formičkách Dariole - Rumové bábovičky, potom napíšu jako se mi povedly nebo nepovedly. Příjemný den.

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář