Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Jablkový koláč

Jablkový koláč

Autor: Lucka D./neděle 20. ledna 2013/Kategorie: Koláče

Hodnocení článku:
Bez hodnocení
Recept z čísla
6

Jablka a jablkové koláče miluju, takže jakmile se tenhle recept objevil v dobrůtkách, bylo jasné, že ho dřív nebo později zkusím. A popravdě byl tak dobrý, že lituju, že jsem ho nezkusila dřív.

Ingredience a jejich příprava

Se surovinami nebyl žádný problém, jsou běžně k sehnání. Ten citrón doporučuju spíš střední až menší, já použila kapku větší a po ránu mi ten koláč přišel přeci jen trochu moc kyselý. Odpoledne a večer ne, ale po ránu jako první chuť po zubní pastě to byl fakt docela útok na mé rozespalé chuťové buňky.

Pokud se vám nechce kupovat celý jablkový džus kvůli 3 lžícím, tak já to vyřešila tím, že jsem si jedno jablko nastrouhala a z té drti vyždímala šťávu. Jedno jablko mi stačilo akorát na ty požadované 3 lžíce.

Trošku mě zarazila směs koření, já si ho namíchala následovně:

  • skořice - 1 lžička
  • muškátový oříšek - 1/4 lžičky
  • zázvor - 1/2 lžičky
  • nové koření - 2 kuličky
  • muškátový květ - nemám, nedávala jsem
  • mletý hřebíček - nemám, použila jsem ten v celku a dala jsem tam čtyři hlavičky
  • koriandr - 1/4 lžičky

Co bylo v celku jsem rozdrtila v hmoždíři, smísila s mletým kořením a ze vzniklé směsi použila požadované 2 lžičky.

Nastrouhané pistácie jsem si taky vyrobila sama.  Tentokrát jsem pistácie neblanšírovala, ale dala jsem je do utěrky, silně je promnula a většina šlupek sama odpadala. Co neodpadlo jsem nechala být, koneckonců nejvíc bílkovin a vitamínů by mělo být v té slupce, ne? Přišlo mi teda divné je strouhat, jsou to docela malé oříšky, vždyť bych si pravděpodobně při strouhání ustrouhla i prsty a to u každého oříšku znovu a znovu.
Takže pistácie jsem dala do robota a na jemno rozdrtila. Celkem jsem očistila a namlela 35g pistácií, ve skutečnosti jsem použila tak 10g.

Těsto

Tohle bylo bez problémů, postupovala jsem přesně podle návodu. Vyšlehala jsem máslo a cukr, přidala vejce, pak zbylé suroviny a nakonec jablka. Jo, jablka jsem před krájením nechala v celku, nepůlila jsem je. Takže do těsta jsem přidávala kolečka s dírkou uprostřed.

Těsto jsem přelila do formy a nahoru jsem naaranžovala čtvrtky jablek, do kterých jsem dle pokynů udělala vějířky. Jablka, která jsem použila, měla tmavě červenou šlupku, která po upečení dost zhnědla. Na fotce v časopisu ale takhle hnědá šlupka nebyla. Nevím, jestli to bylo tím, že jablka už byla tmavě zbarvená od přírody nebo jestli jsem někde udělala chybu. Příště zkusím jablka se žlutou/zelenou šlupkou a uvidíme.

Vybavení

Použila jsem tu zelenou silikonovou formu. Ale při vyklápění jsem měla docela problém. Nevím, jak z té formy těsto vyklápíte vy, ale já rukou podepřu vrch těsta a pak formu vlastně sloupnu. Vrch těsta, ale v tomhle případě byly ty čtvrtky jablek, které jsem tím, jak mi ležely na ruce, do těsta akorát víc vmáčkla a trochu je pomuchlala, přeci jen už jablka byla pečením měkká. 

Tohle bylo poprvé, co jsem v té formě něco pekla, můj druhý pokus (čokoládový dort) dopadl díky formě tak špatně, že už ji pravděpodobně nikdy nepoužiju. Vyndavat z ní korpusy je ve srovnání s klasickou otevírací dortovou formou tak nešikovné, že to nikomu nedoporučuju.

Pečení

Pečení bylo bez problémů, po 65 minutách byla špejle čistá a koláč upečený.

Ortel

Relativně snadná příprava, pěkný a zajímavý vzhled díky čtvrtkám jablek navrchu koláče a naprosto úžasná vláčná chuť. Až doteď jsem si myslela, že to nejlepší, co se dá z jablek udělat je štrůdl, ale tohle je opravdu silný konkurent. Ta chuť pečených jablek a vlhkého těsta mi trochu připomínala žemlovku, ale jen trochu. Jediná nevýhoda je, že se to musí jít lžičkou a nebo se smiřte s tím, že pak budete kapku upatlaní.

Počet zobrazení (3813)/Komentáře (2)

2 komentář(e) ke článku "Jablkový koláč"

86
0

Denis Binda

21.01.2013 13:27

A jak se to nejlépe vyklápí, resp. jak jste to vyklopili vy ?


0
0

Lucka D.

22.01.2013 9:59

Mě se to z toho vyklápí fakt špatně, viz výše. Ale příště to udělám tak, že to vyložím pečícím papírem, ten pak z formy jen zvednu a dostat ten papír z korpusu už bude sranda:)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář