Zvolte typ vyhledávání
 
  • Web
  • Internet
Search

Recepty

Pasteis de nata - košíčky z listového těsta se žloutkovým krémem

Pasteis de nata - košíčky z listového těsta se žloutkovým krémem

Autor: Lucka D./úterý 18. prosince 2012/Kategorie: Dezerty, Koláče

Hodnocení článku:
4.0
Recept z čísla
6

Na tyhle košíčky jsem byla opravdu zvědavá. Žloutkový krém jsem nikdy nedělala a dokud jsem košíčky neudělala, tak jsem si myslela, že jsem ho dokonce ani nikdy nejedla. Jedla a snědla už jsem ho relativně hodně, je ve věnečkách, mém oblíbeném zákusku.

Ingredience

Ingredience byly naprosto bez problémů, kromě citronové kůry. Já se prostě neodvážím tam dát kůru z kupovaného citrónu. Takže jsem tam dala drcenou citronovou kůru od Vitany.

Příprava ingrediencí

Zase lžíce a lžičky a půl lžičky, za ty odměrky od Tescomy jsem fakt vděčná. Jinak jsem na žádný problém nenarazila.

Krém

Chvíli mě mátlo, jestli mám dělat krém podle postupu v receptu nebo podle postupu na konci časopisu. Po chvíli studování jsem pochopila, že ten na konci receptu je sice taky na žloutkový krém, ale na jiný. Takže jsem se držela receptu přímo u košíčků a dobře jsem udělala. Tenhle postup je o dost jednodušší.

Ještě jsem si nebyla jistá, co to je "míchat až do zhoustnutí". Nikdy jsem ten krém nedělala, jak mám poznat, že už zhoustnul tak akorát? Nakonec se to vyřešilo relativně snadno, cca po 3 minutách krém dosáhl maximální hustoty a pak už prostě víc nehoustl, a to jsem poctivě míchala celých doporučovaných 10 minut. 

Těsto

Těsto jsem kupovala, takže kromě hledání v regálu, s tím žádná práce nebyla. Abyste měli těsto fakt tenké, musíte si relativně hodně pomoučit vál, jinak se vám bude špatně vyvalovat.

Nemám plech s 12 mělkými důlky, tak jsem použila plech na muffiny. Trošku problém byl s odhadnutím velikosti kolečka. Nakonec jsem vzala půllitrový hrneček. Těsto sice nepřesahovalo o 1 cm z formy, bylo akorát na výšku důlku, ale to bych na to vykrajování už musela vzít hrnec. Aby těsto mělo místo na "smrsknutí", tak jsem dávala náplň pouze do půlky košíčků. Ale příště jí tam dám víc, těsto se nijak extrémně nesmrsklo a od strávníků jsem měla reklamace, že jsem nemusela s krémem tolik šetřit. Jen doufám, že mi při pečení ten krém z důlečků nevyteče. No, asi mi nezbude nic jiného než to zkusit a uvidím.

P.S. - Už jsem to zkusila, dala jsem tam tolik krému, že byl tak 0,5cm pod okraj. Při pečení to nevyteče, sice se krém nafoukne, ale drží v té nafouklé "bublině", takže to ničemu nevadilo.

Pečení

Troubu můžu nastavit jen na 200°, takže jsem si ji předehřála a počítala s tím, že se košíčky holt budou péct o něco rychleji a raději je budu hodně kontrolovat, aby se nespálily. Překvapivě se pekly 30 minut namísto avizovaných 15. Asi proto, že košíčky byly díky plechu na muffiny o dost větší. Nakonec jsem zjistila, že jsem se tak bála, abych je nespálila, že jsem je malinko nedopekla (viz fotka s řezem košíčku), takže příště péct o chvilku déle.

Při pečení hodně vyběhl krém, nafoukl se cca o dvojnásobek a byl až do celé výšky těch důlků na muffiny. Jakmile ale košíčky vyndáte a trochu zchladnou, začne krém klesat až do původní úrovně, tj. v mém případě na tu půlku.

P.S. Další pokus jsem pekla 35 minut a bylo to akorát.

Ortel

Já z košíčků moc nadšená nebyla, ne že by byly špatný, jen takový "neurazí, nezaujme". Přemýšlela jsem o variantě, kdy bych do krému přidala trochu rumu nebo hrozinky namočené v rumu, aby měl krém kapku šmrnc. A kopeček šlehačky by tomu taky neuškodil. Na druhou stranu, příteli košíčky chutnaly moc a musela jsem ho u nich brzdit, takže špatný určitě nebyly, jen prostě mě osobně nesedly do chuti.

Varianty

Právě jsem zkusila krém obměnit hrozinkami namočenými v rumu. Zalila jsem 100g hrozinek rumem, nechala odležet cca 2 hodiny, slila přebytečný rum a pak jsem je šupla do krému a nechala přejít varem. Při pečení náplň nevyběhla tolik jako u žloutkového krému. Výsledek sice nebyl špatný, ale bylo to takové nevyhraněné. Nechutnalo to ani po rumu, ani po žloutkách (nebo žloutcích?). 

Jednou jsem zkusila i slanou variantu s ochuceným mletým masem. Zbylo mi z plněných paprik, nějak jsem to jeho množství neodhadla. A musím přiznat, že ač masové košíčky s pasteis de nata asi nemají příliš co do činění, byly výborné. 

Další pokus byl z klasické náplně tvarohové s hrozinkami - 250g polotučného tvarohu, trochu mléka na rozředění, hrozinky a kapka vanilkového extraktu. Tady mě zase překvapilo, jak tvaroh při pečení vyběhl. Nabyl snad víc než v případě žloutkového krému. Výsledek byl sice dobrý, ale ničím výjimečný.

Další pokus byl z Creme anglaise - toho žloutkového krému, který je na konci časopisu. Při pečení krém vyběhl cca stejně jako v případě žloutkového krému uvedeného přímo u receptu. A popravdě výsledek byl vynikající. Košíčky po mě v této variantě byly doma vyžadovány už několikrát a zatím se neomrzely. Jen těch žloutků je tam opravdu hodně, takže jsem se naučila jíst omelety jenom z bílků:) Zatím nemám fotky, ale příští týden se na košíčky chystám zase, tak je doplním.


Počet zobrazení (6573)/Komentáře (0)

Zanechat komentář

Name:
Email:
Komentář:
CAPTCHA obrázek
Zadejte kód zobrazený výše do políčka níže
Přidat komentář